Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Effect of hydration level on protein thermal stability

Diarienummer
Koordinator Malmö universitet - Department of Biomedical Science
Bidrag från Vinnova 457 557 kronor
Projektets löptid oktober 2018 - november 2019
Status Avslutat
Utlysning Forskningsinfrastrukturer - nyttiggörande och samverkan
Ansökningsomgång Industriella pilotprojekt för neutron- och fotonexperiment vid storskalig forskningsinfrastruktur 2018
Slutrapport 2018-03266_Swedish_Orphan_Biovitrum.pdf(pdf, 422 kB) (In English)

Syfte och mål

Syftet med detta projekt var att förstå sambandet mellan nivån av vattenhalt i fasta formuleringar av terapeutiska proteiner och deras termiska stabilitet. För att göra det, föreslog vi två typer av röntgenstrålningsperiment (SAXS och W AXS) för undersökning av strukturella förändringar i ett rekombinant terapeutiskt protein under värmeinducerad denaturering vid olika fuktnivåer. Genom att kombinera SAXS och WAXS planerade vi att klarlägga de övergripande strukturella förändringarna vid värmeinducerad denaturering av proteiner samt deras lokala strukturförändringar.

Resultat och förväntade effekter

Studierna har det möjligt göra att undersöka förhållandet mellan proteinstruktur och fukt i förhållande till termisk stabilitet. Mekanismen bakom stabilisering av proteiner med tillsatsämnen och förhållandet till hydratiseringsnivån diskuteras fortfarande efter årtionden av forskning. Det är välkänt att vattenhalt är viktig för stabilitet av torra proteinläkemedel men inte vilka nivåer som är kritiska och inte heller mekanismen. Vår nya användning av röntgenteknik visar på möjligheter för vetenskapsbaserad utveckling av proteinläkemedel med lång hållbarhet.

Upplägg och genomförande

Projektaktiviteterna har bestått av framställning av serier av proteinformuleringar med vissa fuktnivåer med efterföljande röntgenstudier av dessa formuleringar. Röntgenstrålningsexperimenten har utförts på synkrotronanläggningar i Hamburg och Barcelona i 2019. Resultaten av dessa experiment har utvärderats i samarbete mellan Malmö Universitet, Swedish Orphan Biovitrum AB, RISE och MAX IV. Parterna samarbetar redan i andra projekt vilket utvärdering av ny teknik kommer stärka. Djupare analys av data kommer behöva genomföras och även kräva nya behandlingsmetoder

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 16 juni 2020

Diarienummer 2018-03266

Statistik för sidan