Det Nya Köttet
Diarienummer | |
Koordinator | Ernst & Young AB |
Bidrag från Vinnova | 699 440 kronor |
Projektets löptid | maj 2024 - februari 2025 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Framtidsprototyper inom hållbar mobilitet |
Ansökningsomgång | Gestalta framtidens hållbara lösningar inom mobilitets- eller matsystemet |
Viktiga resultat som projektet gav
Målen har i princip uppnåtts. Vi har skapat en framtidsprototyp som främjar en konstruktiv dialog med beslutsfattare och intressenter i matsystemet kring det odlade köttets framtid. Prototypen bidrar till ökad förståelse, minskade förutfattade meningar och att överbrygga meningsskiljaktigheter. Den har visats för ca 1300 personer, varav 200 har deltagit i längre diskussioner kring ämnet. Projektet har lett till ökad medial uppmärksamhet kring odlat kött och att Re:meat har fått mer finansiering.
Långsiktiga effekter som förväntas
En förbättrad dialog kring det odlade köttets framtid och fler som engagerar sig i frågan kan på sikt leda till att Sverige verkar för ett regulatoriskt godkännande inom EU av odlat kött. Det kan även leda till att det satsas mer pengar på forskning och utveckling inom detta område, vilket kommer att stärka Sveriges innovationskraft inom nya livsmedel och processteknologier.
Upplägg och genomförande
Projektet genomfördes i tre faser: insiktsinsamling och dialog med intressenter; design och framtagning av framtidsprototypen; och, lansering och spridning. Arbetet genomfördes som ett uppskattat samarbete där Re:meat bidrog med kompetens och nätverk kopplat till köttets, och det odlade köttets, framtid – samtidigt som EY Doberman och dess framtidslab SALLY bidrog med expertis inom framsyn, spekulativ design, produktion av framtidsprototyper, och facilitering av dialogevent.