Blå proteiner
Diarienummer | |
Koordinator | Marine Taste AB |
Bidrag från Vinnova | 300 000 kronor |
Projektets löptid | april 2021 - augusti 2021 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Innovativa Startups |
Ansökningsomgång | Innovativa Startups steg 1 våren 2021 |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektet Blå Proteiner syftade till att utveckla ett hållbart alternativ till traditionell fisk och sjömat. Målet är att sätta produkter gjorda på sjöpung på marknaden. Vidare syftade projektet att undersöka marknaden för sådana produkter och utforma en strategi för att nå målet. Syftet var även att göra en bedömning av utvecklingsbehovet med mål att avgöra om utveckling kan ske i egen regi och vilka utvecklingsresurser som krävs. Syftet var även att juridiskt säkerställa användningen av sjöpungar som livsmedel med mål att erhålla ett godkännande av berörda myndigheter.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektet utvecklade en minimum viable product i form av en fisk-fri fiskburgare med god smak och en initial marknad identifierades. Dessa två grundläggande resultat leder till att Marine Taste fortsätter arbetet med att utveckla hållbara alternativ till traditionell sjömat. Efterfrågan på alternativa fiskprodukter utan negativ miljöpåverkan efterfrågas av konsumenter och är den enskilt starkaste affärsmässiga drivkraften. Projektet kunde också precisera vilka utvecklingsinsatser som behöver göras för att nå marknaden samt vilka legala krav som gäller för produktionen.
Upplägg och genomförande
Projektets upplägg var att genomföra följande moment a) En marknadsundersökning för att identifiera möjliga produkter och lämpligaste marknader. b) Genomföra en produktvalidering för att både bedöma teknisk färdighet (TRL) för produkterna samt identifiera behov av extern kompetens. c) En utredning om legal status och godkännande för att sätta nya marina proteinprodukter på marknaden. d) Genomföra en mål och strategiplanering. Vår analys är att projektupplägget fyllde sitt önskade syfte och att projektmålen har uppnåtts med tillgängliga resurser.