Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Avoidance of detrimental nitrides in duplex stainless steels

Diarienummer
Koordinator Swerim AB - Swerim AB, Kista
Bidrag från Vinnova 2 509 000 kronor
Projektets löptid september 2016 - mars 2020
Status Avslutat
Utlysning Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material
Ansökningsomgång Strategiska innovationsprogrammet Metalliska material - FoU-projekt med sikte mot marknaden

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet med projektet SuperAVON var att skapa ett helhetsgrepp kring nitridbildning i samband med snabb svalning av duplexa rostfria stål. Detta har gjorts genom att bl.a. att studera och modellera betingelserna för nitridbildning, effekt på egenskaper och praktiska aspekter såsom kvalificering av material. De viktigaste leveranserna från projektet är: i) DICTRA-based modell som predikterar förekomst av nitrider ii) egenskapsdata för nitrid-innehållande material iii) förstudie av ett korssträngstest i syfte att på ett enkelt sätt studera inverkan av olika svetsparametrar.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet har levererat ett signifikant ökat kunnande kring nitridbildning i samband med svetsning, vilket bl.a. omsatts i rapporter och en workshop. Den DICTRA-baserade modell som tagits fram förväntas kunna omsättas på olika sätt för att skapa nytta. Exempelvis implementering i webverktyget utvecklat inom ett ytterligare Vinnovafinansierade projekt, Duweldtool, så att svetsade företag får tillgång till modellen på ett enkelt sätt. Egenskapsdata visar också hur mycket korrosion och slagseghet kan påverkas av nitrider vilket kan användas till att sätta gränsvärden för dimensionering.

Upplägg och genomförande

Projektet har formulerats kring ett stor antal experiment av olika karaktär: - Detaljerade studier av den känsliga värmepåverkade zonen intill svetsgodset via noggranna studier med dilatometer och Gleeble. Metallografiska undersökningar, egenskapsprovning och modellutveckling har gjorts med avseende på dessa material. - Simulering av släckglödgning inom och utanför NORSOK standarden i syfte att utvärdera kvalificeringskriterier av material. - Svetsningsförsök i syfte att utveckla en metod för enkel optimering av svetsparametrar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 10 juni 2020

Diarienummer 2016-02822