Återuppliva matresurser: Utforska nya horisonter i livsmedelsproduktion genom upcycling av livsmedel
Diarienummer | |
Koordinator | RISE Research Institutes of Sweden AB - Jordbruk och livsmedel |
Bidrag från Vinnova | 964 000 kronor |
Projektets löptid | oktober 2024 - maj 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Impact Innovation Net Zero industry - Programspecifika insatser |
Ansökningsomgång | Impact: Ökad resurseffektivitet och resiliens, etapp 1 |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektet mynnade konkret uti i: Ett ramverk/arbetssätt för att kartlägga barriärer och utmaningar; En indikativ analys av svenska livsmedelsföretags syn på upcycling; Rekommendationer för fortsatt arbete; Utökat nationellt och internationellt nätverk; En forskningsansökan & Ett konferensbidrag. Projektet visar att det finns teknisk potential och motivation att utveckla upcyclade livsmedel, men också behov av systematiskt stöd för att hantera praktiska, affärsmässiga och strukturella hinder.
Långsiktiga effekter som förväntas
Upcycling är ett forskningsområde under stark framväxt och projekt har bidragit till en ökad förståelse för hur man kan arbeta systematisk kring hinder och möjligheter tillsammans med aktörerna i livsmedelskedjan. Upcycling kopplar till såväl den svenska livsmedelsstrategin som lyfter matsvinn som ett viktigt område för hållbar omställning som till EU:s satsningar på området. Med projektresultaten som bas är vi bättre rustade för fortsatt arbete kring en hållbar och resilient livsmedelskedja.
Upplägg och genomförande
Projektets syfte var att identifiera behov, hinder och möjligheter för svenska aktörer inom livsmedelssektorn att engagera sig i upcycling. Projektgenomförande: Datainsamling genom litteratursökning och intervjuer & framtagande av en enkät; Spridning av enkäten till aktörer som förädlar livsmedel; Analys av enkäten och utveckling av lösningsförslag; Interaktiv workshop med aktörer med utgångspunkt från analysen av enkäten samt Rapportering och spridning av slutresultat.