Återuppliva matresurser: Utforska nya horisonter i livsmedelsproduktion genom upcycling av livsmedel
Diarienummer | |
Koordinator | RISE Research Institutes of Sweden AB - Jordbruk och livsmedel |
Bidrag från Vinnova | 964 000 kronor |
Projektets löptid | oktober 2024 - maj 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Impact Innovation Net Zero industry - Programspecifika insatser |
Ansökningsomgång | Impact: Ökad resurseffektivitet och resiliens, etapp 1 |
Syfte och mål
Upcycling av livsmedel innebär att livsmedel som förlorats i livsmedelskedjan används till produktion av nya livsmedel. Detta ökar resurseffektiviteten, minskar matsvinn och förbättrar miljöpåverkan och lönsamhet. Målet med steg 1 är att utföra en behovsanalys tillsammans med aktörer inom livsmedelskedjan för att undersöka hinder och möjligheter för upcycling. Resultaten kan sedan användas för att utveckla lösningar som leder till nya koncept för industriell upcycling av livsmedel i steg 2.
Förväntade effekter och resultat
Projektet kommer att resultera i en genomgripande behovsanalys som ger en djup förståelse för intressenternas perspektiv och visar på såväl hinder som praktiska möjliggörare som underlättar upcycling av livsmedel. Projektets resultat kommer att göra det lättare för aktörerna i livsmedelskedjan att integrera livsmedelsprodukter som framställts genom upcycling på den svenska marknaden t.ex. genom modeller för hur man kan etablera nya värdekedjor baserat på upcycling, policyrekommendationer etc.
Planerat upplägg och genomförande
Frågor till behovsanalysverktyget kommer att tas fram av forskare och delas med utvalda intressenter i livsmedelskedjan. Frågorna syftar till att undersöka hinder och möjligheter för att omvandla livsmedelsförluster till nya livsmedel genom upcycling. Utifrån resultaten kommer olika strategier för upcycling att utvärderas, och möjliga lösningar diskuteras med intressenterna. Olika tillvägagångssätt för produktionen av nya livsmedel baserade konceptet upcycling kommer också att övervägas.