Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Återuppliva matresurser: Utforska nya horisonter i livsmedelsproduktion genom upcycling av livsmedel

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - Jordbruk och livsmedel
Bidrag från Vinnova 964 000 kronor
Projektets löptid oktober 2024 - maj 2025
Status Pågående
Utlysning Impact Innovation Net Zero industry - Programspecifika insatser
Ansökningsomgång Impact: Ökad resurseffektivitet och resiliens, etapp 1

Syfte och mål

Upcycling av livsmedel innebär att livsmedel som förlorats i livsmedelskedjan används till produktion av nya livsmedel. Detta ökar resurseffektiviteten, minskar matsvinn och förbättrar miljöpåverkan och lönsamhet. Målet med steg 1 är att utföra en behovsanalys tillsammans med aktörer inom livsmedelskedjan för att undersöka hinder och möjligheter för upcycling. Resultaten kan sedan användas för att utveckla lösningar som leder till nya koncept för industriell upcycling av livsmedel i steg 2.

Förväntade effekter och resultat

Projektet kommer att resultera i en genomgripande behovsanalys som ger en djup förståelse för intressenternas perspektiv och visar på såväl hinder som praktiska möjliggörare som underlättar upcycling av livsmedel. Projektets resultat kommer att göra det lättare för aktörerna i livsmedelskedjan att integrera livsmedelsprodukter som framställts genom upcycling på den svenska marknaden t.ex. genom modeller för hur man kan etablera nya värdekedjor baserat på upcycling, policyrekommendationer etc.

Planerat upplägg och genomförande

Frågor till behovsanalysverktyget kommer att tas fram av forskare och delas med utvalda intressenter i livsmedelskedjan. Frågorna syftar till att undersöka hinder och möjligheter för att omvandla livsmedelsförluster till nya livsmedel genom upcycling. Utifrån resultaten kommer olika strategier för upcycling att utvärderas, och möjliga lösningar diskuteras med intressenterna. Olika tillvägagångssätt för produktionen av nya livsmedel baserade konceptet upcycling kommer också att övervägas.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 24 februari 2025

Diarienummer 2024-03012