Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Artificiell intelligensradiologi (AIR). Ett co-pilotverktyg för kvantit. bedömning av lungsjukdomar

Diarienummer
Koordinator Högskolan i Halmstad - Akademin för Företagande, Innovation och Hållbarhet
Bidrag från Vinnova 2 990 202 kronor
Projektets löptid juni 2024 - maj 2027
Status Pågående
Utlysning Samarbete Brasilien
Ansökningsomgång Internationell samverkan för innovationer med aktörer i Brasilien, i samverkan med EMBRAPII

Syfte och mål

AIR-projektet syftar till att hjälpa radiologer i longitudinella bedömningar av lungsjukdomar. Dess mål inkluderar: 1.Utveckling av ett AI-verktyg som möjliggör objektiva mätningar av dominerande lungsjukdom baserat på datortomografibilder och laboratorieresultat. 2.Assistans för radiologer i att ställa exakta diagnoser samt att erbjuda insikter om sjukdomsmönster, behandlingseffektivitet och individuell vård. 3.Främjande av internationellt samarbete som adresserar folkhälsa genom utvärdering av biomarkördata insamlade genom självprovtagning.

Förväntade effekter och resultat

AIR-projektet syftar till att minska variationen som uppstår från subjektiva tolkningar av lungundersökningar. Lösningen förväntas leda till mer rättvis tillgång till korrekta diagnoser och behandlingar, vilket bidrar till att överbrygga skillnader i sjukvården inom befolkningen. Projektet gynnar alla deltagare genom att erbjuda: Förbättrad diagnostisk noggrannhet Förbättrade produktportföljer Validering av expertis Möjligheter till forskning och utbildning Främjande av internationellt samarbete mellan Sverige och Brasilien

Planerat upplägg och genomförande

Detta multidisciplinära samarbete involverar brasilianska och svenska aktörer inom hälso- och sjukvården. Bland deltagarna finns medlemmar från InLab (InRad), Capitainer, CERTI Foundation, Philips Healthcare och Högskolan i Halmstad. Projektet omfattar sex arbetspaket som implementeras över en treårsperiod. Målet är att utveckla AI-modeller baserade på datortomografi samt att möjliggöra blodprovstagning för bekväm testning och tillförlitlig validering av hela systemet.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 25 juni 2024

Diarienummer 2024-00180