Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Svensk tech fortsätter trotsa lågkonjunkturen

Publicerad: 6 maj 2025

Trots fortsatt global ekonomisk osäkerhet visar svenska startups fortsatt styrka – och investeringsviljan består. Under 2024 reste svenska startups sammanlagt 2,4 miljarder euro i riskkapital. Dessutom fortsätter Sverige att ligga i topp för riskkapitalinvesteringar per capita i Europa.

Dealroom-rapport 25.jpg

Idag lanseras den nya rapporten State of the Swedish Tech Ecosystem 2025, framtagen av Dealroom tillsammans med Business Sweden, Energimyndigheten, Svenska institutet, Tillväxtverket, Vinnova och Sveriges inkubatorer och science parks (SISP).

Sverige befäster sin position som ett av världens främsta innovationsländer och tillhör nu topp 10 globalt sett till antalet unicorns (nya bolag som uppnått en värdering på över 1 miljard USD utan att vara börsnoterade) – och är nummer ett i Europa när det gäller unicorns per capita.
 
- Sverige är ett av de ledande länderna i världen när det gäller antal unicorns per invånare med styrkor inom avancerad teknik, grön omställning och medicinsk innovation. Men vi kan inte slå oss till ro. Den här rapporten visar på hur stor potentialen är för svenska företag, företag som är med och förändrar på riktigt. Ny teknik erbjuder nya och förbättrade möjligheter för vår konkurrenskraft och vår välfärd, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Klimattech, deeptech och life science

Idag har Sverige en av Europas starkaste klimattechsektorer, med över 500 aktiva klimattechbolag och ett samlat bolagsvärde på 28 miljarder USD, vilket motsvarar en tillväxt på 4,5 gånger sedan 2019. Sverige har också lyckats skapa sex klimattech-unicorns hittills.

Inom deeptech – som omfattar avancerade teknologier baserade på vetenskapliga genombrott – driver Sverige innovationer som omformar energisystem, logistik, säkerhet och tillverkningsindustri.

Life science-sektorn, särskilt inom precisionsmedicin, digital hälsa och bioinformatik, visar på stark exportpotential. Svenska startups inom området väcker redan globalt intresse och erbjuder lösningar på samhällsutmaningar som en åldrande befolkning och ökade vårdbehov.

Fortsatta satsningar på kvinnliga innovatörer

Sedan 2020 har svenska bolag med kvinnliga grundare rest 2,3 miljarder euro – bäst i Norden och fjärde bäst i Europa. Under 2024 fortsatte investeringarna till kvinnligt grundade startups att öka. Dock gick endast 9,9 procent av det totala riskkapitalet till bolag med minst en kvinnlig grundare, vilket visar på fortsatt behov av satsningar på inkludering.

– Startups är helt centrala för ett dynamiskt och framtidsorienterat näringsliv. Det är därför mycket glädjande att Sverige fortsätter visa styrka – inte minst genom företag som driver den tekniska utvecklingen i en mer hållbar riktning. För att vi ska klara omställningen och samtidigt stärka Sveriges konkurrenskraft är det avgörande att svensk forskning i världsklass omsätts i innovationer som gör verklig skillnad, säger Darja Isaksson, Generaldirektör på Vinnova.

Svensk tech i siffror

  • €2,3 miljarder i riskkapital investerat under 2024
  • #1 i Europa per capita för VC-investeringar sedan 2020
  • €319 miljarder i total ekosystemvärdering
  • 46 unicorns skapade hittills
  • 2 200+ startups i pipeline, starkt fokus på klimattech, deeptech och life science

Läs hela rapporten: State of the Swedish Tech Ecosystem 2025

Frågor?

Anne Lidgard

Direktör

+46 8 473 31 02

Senast uppdaterad 6 maj 2025