Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Pressmeddelande

Digitala innovationer möter behov i krisen

Publicerad: 15 september 2020

Musikundervisning på distans med hjälp av AI, användning av drönare för leveranser inom hemtjänst och räddningstjänst och en digital följeslagare för människor med självmordstankar. Det är några av de 13 projekt som Vinnova finansierar för att möta behov i spåren av krisen.

Pandemin ställer människor och samhällen inför nya utmaningar. För att bidra till återhämtning och omställning finansierar Vinnova nu 13 projekt, som snabbt ska ta fram hållbara och långsiktiga lösningar.

- En stor del av projekten handlar om digitala lösningar på akuta och långsiktiga behov. De kan både bidra till en säker omställning av samhället under pandemin och en hållbar återstart efter krisen, säger Erik Borälv, ansvarig för satsningen Innovationer i krisens spår.

De 13 projekten får dela på drygt 11 miljoner kronor. Sista ansökningsomgången stänger den 18 september.

Exempel på projekt:

Interaktivt musiklärande på distans

Musikundervisning har drabbats hårt av krisen eftersom den bygger på social närhet och musikalisk interaktion. Projektet ska vidareutveckla den interaktiva appen Notysing som med hjälp av musikalisk AI förbättrar musikundervisning på distans, genom interaktiva prov, stöd för elever med särskilda behov och lärande i samsång och samspel. Appen ska testas i undervisningen på Kungliga musikhögskolan.

Koordinator: Doremir Music Research

Drönarleveranser för hemtjänst och räddningstjänst

Syftet med projektet är att avlasta hemtjänsten och räddningstjänsten genom att genomföra tester av mindre drönarleveranser mellan Åsele och Fredrika. Tack vare testbädden för elflyg i Åsele och Örnsköldsvik och nära samverkan med myndigheter testas drönartransporter för att med nya mobilitetslösningar stärka välfärden på landsbygden.

Koordinator: Katla Aero AB 

En digital följeslagare för människor med självmordstankar

Suicid ökar historiskt i spåren av samhällskriser. Livskämpar vill hjälpa alla som är i riskzonen för suicid och suicidförsök genom att förekomma, förebygga och förhindra med hjälp av kunskap och moderna digitala verktyg. I samarbete med Region Värmland byggs en innovativ app som kan nå alla människor på deras villkor och när dom behöver hjälpen.

Koordinator: Livskämpar AB 

Digitalt fikarum för minskad ensamhet hos äldre

Social isolering och upplevd ensamhet orsakar fysiska och psykiska problem och har blivit en samhällsutmaning under covid-19-pandemin, särskilt hos den äldre befolkningen. Fikarummet är en digital lösning för säker social interaktion som utvecklas i samproduktion med äldre, kommuner och it-företag. Målet är att lansera Fikarummet till alla svenska kommuner inom ett år.

Koordinator: Mälardalens högskola

Sammanlagt har Vinnova beslutat att finansiera 43 projekt sedan satsningen startade i april. Se alla projekt

Frågor?

Senast uppdaterad 17 september 2020

Statistik för sidan