Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Vilken natur har du rätt till?

Publicerad: 9 juli 2025

Kajsa Pollack

RISE, projektledare för Skogspasset

Framtidsprototypen Skogspasset är en av 10 prototyper som finansierats inom Vinnovas omställningsresa för en hållbar skogsvärdekedja. Här berättar projektledaren om en framtid där tillgången till skogen är begränsad och vilka reaktioner det har väckt.

Foto: från Informationsfilmen från Naturregleringsmyndigheten 

Berätta kort om prototypen. Vilka frågor utforskar ni genom er framtidsprototyp? 

- Skogspasset tar besökaren in i en framtid där det industriella användandet av skogen, från idag till år 2050, har prioriterats, den biologiska mångfalden hos djur och växter drastiskt minskat och människans relation med skogen och naturen förändrats. Skogsbruket hotas av biologiska kriser och träden står på långa rader i stora monokulturella skogsbruks-åkrar. I den framtiden är Vättlefjäll ett av få kvarvarande naturområden i Sverige som får besökas. För att få vistas i området krävs ett "Skogspass" – ett digitalt tillstånd som styr vem som får gå var, när och hur länge. Genom denna framtidsprototyp vill projektgruppen undersöka hur vi reagerar när något vi länge tagit för givet – som fri tillgång till skogen – blir föremål för kontroll och reglering. 
 
Vi vill väcka både känslor och samtal genom att utforska frågor som: Vad betyder naturen för oss? Hur ska vi dela på den i framtiden – och vad händer om vi inte gör det rättvist? Hur kan vi bruka skogen och värna den biologiska mångfalden? 
 
Upplev Skogspasset här: Vilken natur har du rätt till?

Vilka är det ni vill nå ut till?

- Med vår prototyp ville vi nå ut till en bred massa, som skulle vara inkluderande och inte utestänga någon från att kunna ta del av den. Vi hade allmänheten som primär målgrupp för deltagande och beslutsfattare och aktiva inom skogsvärdekedjan som en sekundär målgrupp. 

Bild - skogspasset.png

Foto: från Informationsfilmen från Naturregleringsmyndigheten 

Hur gestaltas prototypen? Och hur har era målgrupper kunnat interagera med prototypen?

- Idén om att vi i framtiden behöver ett skogspass för att kunna gå ut i de få naturområden som finns kvar gestaltades via två olika utställningar. Då prototypen ställdes ut i Vättlefjäll naturreservat fanns en entré på plats där besökaren fick registrera sig för att starta sitt besök. Efter att ha gått igenom entrén möttes besökaren av en framtida karta över området och en reflektionsstation. Den andra delen av prototypen är skapad digitalt, vilken gick att ta del av från QR-kod på sitt skogspass. Med hjälp av ljudberättelser i form av radioreportage från P4 Göteborg år 2050, en individs reflektioner kring sitt besök och en informationsfilm så fördjupas bilden av framtiden. Här inne möts även besökaren av berättelsen kring vad som lett oss från idag till denna framtid år 2050 och information om projektet.  

Vilka tankar och känslor har prototypen väckt hos målgruppen?  

- Den direkta reaktionen från nästintill alla besökare har varit en känsla av att detta är en framtid vi inte vill till och ett stort skav i att allemansrätten inte längre existerar. Från känslor och tankar kring vår rätt till naturen har även tankar väckts kring naturens egen rätt. Här är några av citat för besökare som upplevde framtidsprototypen i Vättlefjäll:  
 
”Det här är inte Sverige.” 
”Fan vad sjukt alltså, tänk om det hade blivit så”  
”Jag som plockade 20 liter blåbär. Ska jag inte få plocka?” 
”Viktigt att se framåt också, vad håller vi på med?” 
”Vi kommer ju från naturen.”

Vad händer med/har ni för planer för prototypen framåt?

- Vad vi vet just nu så kommer prototypen att leva vidare i augusti på RISE Prototypande samhälles konferens, där den kan besökas av oss internt men även av de externa inbjudna. Den digitala delen av prototypen och dokumentationen av utställningarna kommer få leva vidare, vi har bara inte ännu bestämt hur vi tar nästa steg med det resultat vi har. Men hoppas på att få väcka fler känslor och dialoger. 
 
Läs mer om projektet och aktörer som är involverade på projektsidan: Skogspasset - Vilken natur har du rätt till? 
 
Tack så mycket Kajsa! 


Läs mer om Vinnovas omställningsresa för en hållbar skogsvärdekedja 
 
 

Text: Kajsa Pollack

Kommentera

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att kommentera blogginlägg. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senaste blogginläggen

När återbrukat trä är norm

9 juli 2025

Markus Lagerqvist,

Point design, projektledare till Skogsvärdekänslan

Framtidsprototypen Skogsvärdekänslan - en framtid där digitala produktpass har ökat förtroendet för återbrukat trä.

Framtidsprototypen Skogsvärdekänslan - en framtid där digitala produktpass har ökat förtroendet för återbrukat trä.

Hur ser framtidens kontor ut?

9 juli 2025

Hanna Mossfeldt

Workplace strategist, AMF Fastigheter

Hur ser framtidens kontor ut? På AMF Fastigheter utforskar vi svaret genom innovation och design för att skapa hållbara och inspirerande arbetsmiljöer.

Hur ser framtidens kontor ut? På AMF Fastigheter utforskar vi svaret genom innovation och design för att skapa hållbara och inspirerande arbetsmiljöer.

Dags för framtid på schemat!

9 juli 2025

Joakim Skog

Framsynsexpert

I augusti hade jag äran att vara gäst i säsongens sista avsnitt av Sommarlov på SVT, där jag pratade om vikten av framtidstänkande.

I augusti hade jag äran att vara gäst i säsongens sista avsnitt av Sommarlov på SVT, där jag pratade om vikten av framtidstänkande.

Senast uppdaterad 9 juli 2025