Skogsfolk, teknikanammare och motorsågspoeter – nya tiders skogsägare och förvaltare!
Framtidsprototypen Skogsfolket är en av 10 prototyper som finansierats inom Vinnovas omställningsresa för en hållbar skogsvärdekedja. Här berättar projektledaren om framtidsprovokationer och skogsdialoger.
Foto: Already Tomorrow
Berätta kort om prototypen. Vilka frågor utforskar ni genom er framtidsprototyp?
- Vår resa började med att vi satte oss in i ämnet, läste, lyssnade, upplevde och tittade och på det följde sen intervjuer – med skogsägare, brukare och andra som på olika sätt har relation till skogen. Vi gav oss in i ett ämne som för oss var både stort och delvis okänt. I projektgruppen har vi alla en relation till Skogen och någon mera skogsnjutare och en annan mera skogsarvinge. Med andra ord: vi närmar oss skogen både utifrån och inifrån.
För att öppna samtalet använde vi fiktiva provokationer, utsagor som skavde, väckte tankar eller bjöd in till motstånd. Varje intervju inleddes med en sådan provokation – och ur varje samtal föddes nästa. På så vis blev varje intervju både ett avslut och en början, en länk i en kedja av fördjupad förståelse. De fiktiva provokationerna varvades med citat från de intervjuade och kopplades till tematiska nedslag.
Kolla in prototypen här!
Hur gestaltas prototypen? Och hur har era målgrupper kunnat interagera med prototypen?
- Materialet har formats till ett magasin – ett verktyg för samtal om skogen i skogen. Det är en samling av spretiga provokationer som har växt fram från vår signalinsamling och framför allt de intervjuer och dialoger med skogsägare, förvaltare, skogsmästare och forskare som vi har genomfört under projektets gång.
Varje uppslag är tänkt att fungera som en dialogstartare. Narrativet är spretigt – precis som dagens skogsdebatt – och belyser såväl oro som visioner. Vad innebär det egentligen att vara en “bra” skogsägare i framtiden? Hur blir man en “bra” förvaltare av skogen? Hur balanserar man lönsamhet med klimatansvar, biologisk mångfald och rekreation? Går det?
Magasinet är tänkt att användas ute i skogen för att låta dialogen om skogen ske i skogen där det händer! Vi har även tagit fram ett dialogformat för skogsdialoger:
Aktiva skogdialoger
Planera en dag i skogen med en samtalspartner, alla behöver inte dela samma åsikter utan blanda gärna perspektiv (t.ex. en skogsaktivist, en representant från skogsindustrin, en privat skogsägare som bedriver kalhyggesbruk och en som bedriver naturnära kalhyggesfritt skogsbruk, en forskare inom naturvårdsbiologi eller skogsproduktion). Ta er ut i skogen med vårt magasin och dyk in i diskussioner om framtiden!
Faser i Skogsdialogen
- Tystnadens Vandring: Börja med en lugn tur i skogen för att komma i rätt stämning. Gå i tystnad till en utvald plats för att samla tankarna och förbereda sinnet.
- Skogsbadets Inhämtning: Sätt er ner och andas in skogens atmosfär i 10 minuter för att verkligen känna närvaron av naturen.
- Dialogenstartaren: Bläddra i tidningen.
- Vandringsdialogen: Fortsätt diskussionen under promenaden, låt naturen inspirera och vägleda samtalet.
- Stamlutningen: Luta dig mot en stam och reflektera över samtalet, sammanfatta insikter och lärdomar.
Foto: Already Tomorrow
Vilka är det ni vill nå ut till?
- Med vår framtidsprototyp vill vi utmana dagens aktörer och visualisera precis hur spretig och vildvuxen debatten kring skogen är. Målet är att väcka nytänk i skogsvärdekedjan och inspirera fler att delta i dialogen. Vi har använt framtidsprototypen i två steg i intervjuer med vår referensgrupp. Varje intervju inleddes med en visualiserad provokation som ledde till samtal som födde nästa provokation. Med en färdig prototyp gick vi sedan tillbaka till vår referensgrupp och presenterade magasinet under en skogspromenad för att driva dialogen vidare. Tankarna har verkligen satts i gång och vi har fått idéer delade via mejl och text efter promenaderna.
Vilka tankar och känslor har prototypen väckt hos målgruppen?
Vi är inte experter på skog – men på metod. Det krävs för att skapa nya former för samtal. Att landa i ett ömsesidigt förtroende innan dialog var en viktig del.
Samtalet om skogen är polariserat. Olika perspektiv står mot varandra, och forskningen pekar inte alltid åt samma håll - men viljan att mötas finns. Flera verkar längta efter en dialog som förs i mittenfåran – där man kan samtala utan att ta olika ändar av tråden.
Utifrån och in - “Kanske är en entusiastisk idiot just vad som behövs?” - Vår roll som designers är att skapa struktur, förundran och helikoptersyn. Och finish!
Tiden visade sig vara ett centralt tema. Tiden man äger, tiden det tar för skogen att växa, tiden det tar innan man ser konsekvenserna, tiden för reflektion. Att planera för skog är att tänka i generationer – men samtidigt vara i nuet.
Det är bra att mötas i skogen - Låt samtalen om skogen ske i skogen!
Foto: Already Tomorrow
Vad händer med/har ni för planer för prototypen framåt?
Vi har utforskat och det finns saker som skulle kunna fördjupas och också saker som skulle kunna provoceras fram med hjälp av våra verktyg. Kanske skulle vi kunna göra en större skogsdilaog och workshop i skogen med vårt magasin som start.
Tack så mycket Anna!
Läs mer om Vinnovas omställningsresa för en hållbar skogsvärdekedja
Senast uppdaterad 15 juli 2025
Kommentera
För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att kommentera blogginlägg. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse.
Ändra dina kakinställningar