Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Årets skördefest 2052

Publicerad: 20 juni 2022

Jaan Orvet

Gästbloggare

Designstudion Orvet Stockholm, i samarbete med Boris Design Studio/Manyone, Jan Rydén Bonmot och Stockholms stad bjuder i höst in till en skördefest från framtiden, närmare bestämt 2052. Projektet är en del av Vinnovas utlysning Framtidsprototyper och det här blogginlägget är skrivet av projektet.

Platsen är Norra Djurgårdsstaden, tillfällig omdöpt till Norra Matgårdsstaden.

– Här bjuder vi in experter, boende, producenter och distributörer till samtal och debatt. Med ett utforskande och ifrågasättande förhållningssätt utmanar vi många av de saker som idag håller tillbaka innovation och utveckling inom matproduktion, säger en av initiativtagarna, designstrategen Jaan Orvet.

Det hela kulminerar i en urban skördefest, gratis och öppen för allmänheten. Platsen markeras med en paviljong som är tänkt att kunna leva vidare på andra platser i Stockholm under 2022 och 2023.

Under maj och juni har projektet både bjudit in till en tillbakablickande picnic anno 1992, och siktat framåt med experter inom bland annat odling, stadsplanering, distribution, arkitektur. 

Till grund för dialogen ligger ett antal provokationer som utmanar etablerade föreställningar och visar på en möjlig väg. Utan förbehåll, men med förankring i dagens verklighet.

 – Att lyfta oss alla ur det vardagliga, och inte bara tänka 2052 utan också leva, verka och arbeta som om vi redan vore 30 år i framtiden, kräver både nya verktyg och ett vidöppet tankesätt. Och förstås uthållighet, det går inte att dippa in och ut ur det här. Vi har som flyttat in i 2052, konstaterar Anna Karlsson från Boris Design Studio/Manyone.

anna karlsson and vicky lo documenting

Bild: Anna Karlsson och Vicky Io dokumenterar arbetet vid vid Husarviken. 

Ideation.jpeg

Bild: Tidiga skisser och utkast

sketching 2.jpg

Bild: Vilken roll spelar ostronet i framtidens urbana mathållning?

food cathedral detail.png

Bild: Detalj från ritning av en tänkt Matkatedral, komplett med odlingstankar

mycelium.jpg

Bild: Mycelium växer i laboratoriet och är både byggmaterial och mat. 

Kontaktperson

Jaan Orvet, studio@orvet.se

Text: Jaan Orvet

Kommentera

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att kommentera blogginlägg. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senaste blogginläggen

Hur ser framtidens kontor ut?

20 juni 2022

Hanna Mossfeldt

Workplace strategist, AMF Fastigheter

Hur ser framtidens kontor ut? På AMF Fastigheter utforskar vi svaret genom innovation och design för att skapa hållbara och inspirerande arbetsmiljöer.

Hur ser framtidens kontor ut? På AMF Fastigheter utforskar vi svaret genom innovation och design för att skapa hållbara och inspirerande arbetsmiljöer.

Dags för framtid på schemat!

20 juni 2022

Joakim Skog

Framsynsexpert

I augusti hade jag äran att vara gäst i säsongens sista avsnitt av Sommarlov på SVT, där jag pratade om vikten av framtidstänkande.

I augusti hade jag äran att vara gäst i säsongens sista avsnitt av Sommarlov på SVT, där jag pratade om vikten av framtidstänkande.

Tio prototyper för en hållbar skogsvärdekedja

20 juni 2022

Susanne Fornander

Strategisk designer

Hur kan ekosystemens röst höras i beslutsfattandet? 10 framtidsprototyper utforskar en skogsvärdekedja där städer och natur växer i samklang.

Hur kan ekosystemens röst höras i beslutsfattandet? 10 framtidsprototyper utforskar en skogsvärdekedja där städer och natur växer i samklang.

Senast uppdaterad 17 januari 2024