Data från rymden gör labbet till en innovationsfabrik
Rymddatalabbet i Göteborg är bara ett mellansteg som får data från rymden att bli till nytta i samhället. Bland annat genomförs ett projekt tillsammans med Skogsstyrelsen som går ut på att eliminera moln – åtminstone rent visuellt.
Hos AI Sweden på Lindholmen i Göteborg finns flera labb – och ett av dem är rymdinriktade Space Data Lab, som Chiara Ceccobello håller i trådarna för. Målet för satsningen är helt enkelt att möjliggöra användningen av rymddata.
– Vi har otroligt mycket rymddata och vi skulle vilja skapa verktyg och plattformar så att många olika aktörer kan dra nytta av dem och använda kunskapen som finns inom dessa datakuber. Förhoppningen är att användandet kan skapa innovationer inom olika typer av områden, som, till exempel klimatförändringar eller förnybar energi, säger Chiara Ceccobello.
Filmen från Rymdlabbet
För tillfället samarbetar labbet bland annat med Skogsstyrelsen i ett projekt som syftar till att skapa tunna molnmasker. På så vis går det att skapa ett verktyg som kan rensa bort ”irriterande moln” som är i vägen på satellitbilder.
Satsningen är en fortsättning på den första versionen av rymddatalabbet Den leds av AI Sweden, Luleå tekniska universitet, RISE och Rymdstyrelsen.
– I slutet av projektet hoppas vi ha en plattform där en användare kan gå och inspektera samt ladda ner rymddata för att skapa kunskap och innovation baserat på dem. När vi väl har ett verktyg som kan användas av många så har vi tagit ett viktigt steg mot att många olika människor kan använda rymddata, vilket är roligt, säger Chiara Ceccobello.
Senast uppdaterad 2 november 2023
Kommentera
För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att kommentera blogginlägg. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse.
Ändra dina kakinställningar