Shaping the future of the alt protein waste: A fungi - algae partnership
Diarienummer | |
Koordinator | MYCORENA AB |
Bidrag från Vinnova | 401 000 kronor |
Projektets löptid | november 2021 - september 2022 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Framtidens mat |
Ansökningsomgång | Framtidens goda och hållbara vardagsmat - Innovationer till stöd för svensk förädling av växtbaserade råvaror |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektets syfte var att undersöka möjligheten att använda restströmmar från fermentering av mycoprotein för att odla sjögräs. På så sätt kan miljöpåverkan av fermenteringsprocessen minskas ytterligare. Målen med projektet var att i första hand undersöka möjligheten att använda de gaser, samt spillvatten, som produceras under fermenteringsprocessen för att odla sjögräs, och i andra hand att använda det producerade sjögräset som substrat för svampen.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektet visade att gaserna från fermenteringsprocessen gav liknande tillväxt av sjögräs som i kontrollexperiment då ren CO2-gas användes. Det visade sig även att sjögräset var lämpligt som tillsats till substrat för fermentering av svampen, liknande eller bättre resultat än då jästextrakt användes erhölls. Just den typen av sjögräs som användes inom projektet lämpade sig inte för att växa i spillvattnet från fermenteringsprocessen, så planen för framtiden är att utvärdera andra typer av sjögräs eller alger. Förväntningarna är att finna en lämplig typ av alg eller sjögräs som även kan användas för att positivt påverka tillväxten av svampen och att detta kan leda till nya, unika produkter med förbättrad näringsprofil.
Upplägg och genomförande
Utrustningen för att odla sjögräs etablerades i Mycorenas lokaler med hjälp av expertis från Volta Greentech. Triplikat av tre olika försök sattes upp; en kontroll där luft pumpades in under hela ljusfasen av tillväxtcykeln, en kontroll där pH justerades med 100% ren CO2 (liknande metod som används av Volta Greentech), och vårt experiment där luft pumpades från fermenteringsbioreaktorn under samma tid som i experimentet med vanlig luft. Gas från fermenteringsprocessen utvärderades även i Volta Greentechs utrustning och en jämförelse med ren CO2 gjordes. Svamp odlades i bioreaktorer med sjögräs som näringstillskott i substratet.