Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Prevention barnfetma - hälsosam kropp

Diarienummer
Koordinator Lunds universitet - LU Innovation
Bidrag från Vinnova 19 683 828 kronor
Projektets löptid juni 2020 - mars 2023
Status Avslutat
Utlysning SWElife, strategiska projekt

Viktiga resultat som projektet gav

Visionen med projektet var att förstå hur arbetet med samhällstransformation mot prevention kan initieras, med fokus på förbättrad barnhälsa i allmänhet och barnobesitas i synnerhet. Projektet har etablerat ett brett nätverk (kommun/region/myndigheter/offentliga-privata-ideella sektorn) för nationell förankring och påbörjat ett datadrivet arbete för att förstå och följa den komplexa situationen. Projektet har kartlagt pågående preventiva insatser gällande barnobesitas/hälsa, och undersökt drivkrafter för preventionsarbete inklusive hälsoekonomi.

Långsiktiga effekter som förväntas

En plan för vägen framåt etablerades. Den inkluderar vikten av ett brett aktörskap, identifierade incitament för hållbart preventionsarbete, data-drivet arbetssätt och digitala lösningar. Planen ger förutsättningarna för fortsatt preventionsarbete, som bidrar till förbättrad barnhälsa och väntas minska förekomsten av barnobesitas. Projektet har alltså lagt grunden för preventionsarbetet, som vi efter projekttidens slut vill vidareutveckla genom att bygga "exemplet" i verklig miljö, dvs en kommun med tillhörande region. På sikt väntas exemplet skalas upp nationellt.

Upplägg och genomförande

Projektet delades upp i 4 arbetspaket: "Mätning, uppföljning och data för tidigt förebyggande av barnfetma", "Best Practice", "Grand Challenge", "Incitament, ersättnings-, affärsmodeller och hälsoekonomiska modeller för preventiva interventioner mot barnfetma". Allteftersom arbetet utvecklades växte behovet av en mer interaktiv struktur för arbetspaketen, för att optimera planen framåt. På grund av pandemin var de fysiska träffarna relativt få, och en lärdom är att de med fördel skulle varit fler för att skapa samsyn och stärka relationer i arbetet med ett komplext projekt.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 24 oktober 2023

Diarienummer 2020-02417