Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Potentialen i potatis - ett experiment i Biotech Heights

Diarienummer
Koordinator Lunds universitet - Lunds Universitet - Forskning, Samverkan & Innovation
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid juni 2024 - maj 2025
Status Pågående
Utlysning Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnadsfas
Ansökningsomgång Ett nytt recept för matsystemet: Innovationspotten - Experimentera, laborera och utforska

Syfte och mål

Biotech Heights vill demonstrera möjligheten att låta sidoströmmen från Orklas potatisproduktion uppgraderas till ny fermenterad mat med hjälp av bioprocessteknik. Potatis är ett bra substrat för fermentering, och sidoströmmen kan bli en bas till produktion av ny fermenterad mat. Prototypen ska användas för att engagera fler aktörer och belysa frågeställningar utifrån olika perspektiv: påverkansarbete, utveckling av nya affärsmodeller, konsumentperspektiv, samt driva en förändring av livsmedelssystemet för ett ökat nyttjande av sidoströmmar.

Förväntade effekter och resultat

Resultat av projektet: Projektet kommer att resultera i en första bild över hur den potatisbaserade sidoströmmen från Orklas produktion kan vidareförädlas till ny fermenterad mat. Förväntade effekter: En bredare diskussion i branschen och på sikt en förändring av livsmedelssystemet för en ökat nyttjande av sidoströmmar och en ökad produktion av ny fermenterad mat. Projektet kommer att lyftas fram som exempel för beslutsfattare, för konsumentgrupper, och för andra livsmedelsproducerande industrier.

Planerat upplägg och genomförande

Arbetspaketet 1: Framtagning av råvara. Den potatisbaserade råvaran är en sidoström från Orklas produktion, idag används den som råvara till biogasproduktion. Arbetspaket 2: Förbehandling av råvara samt fermentering. Mikroorganismernas tillväxt på den potatisbaserade råvaran, samt slutproduktens kvalitet, kommer att utvärderas. Arbetspaketets 3: Demonstration av möjligheterna med ny fermenterad mat baserad på potatisråvara. Workshop med medarbetare från Orkla. Arbetspaket 4: Kommunikation av resultat och mobilisering av fler aktörer.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 19 december 2024

Diarienummer 2024-01096