Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Potentialen i potatis - ett experiment i Biotech Heights

Diarienummer
Koordinator Lunds universitet - Lunds Universitet - Forskning, Samverkan & Innovation
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid juni 2024 - maj 2025
Status Avslutat
Utlysning Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnadsfas
Ansökningsomgång Ett nytt recept för matsystemet: Innovationspotten - Experimentera, laborera och utforska

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet uppfyllde i stort sett de mål som sattes från början. Projektet visade att potatisbaserade sidoströmmar kan omvandlas till fermenterad mat med hjälp av bioprocessteknik. Utöver detta identifierades solid state fermentation som ett lovande teknikområde, vilket nu lyfts fram strategiskt inom Biotech Heights. Projektet har också stärkt samarbeten, inspirerat nya forskningsansökningar och ökat intresset för fermentering inom livsmedelssektorn.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet förväntas på lång sikt bidra till en mer hållbar och resurseffektiv livsmedelsproduktion genom att visa hur potatissidoströmmar kan omvandlas till värdefull fermenterad mat. Det stärker cirkulära lösningar, främjar solid state fermentation som teknikområde, och skapar nya samarbeten och forskningsmöjligheter. Projektet ökar också intresset för fermentering och stärker Biotech Heights roll som innovationsmotor.

Upplägg och genomförande

Orkla försåg projektet med potatissidoströmmar (skal, mos, pommes frites). Potatisströmmarna analyserades och fermenterades därefter med Fusarium venenatum. Fermenteringen lyckades på alla substrat, särskilt potatisskal, med ökad proteinhalt och förbättrad näringsprofil. Projektet presenterades vid ett flertal tillfällen för Orkla och har använts av Biotech Heights vid ett stort antal tillfällen - presentationer, möten och workshops.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 4 juli 2025

Diarienummer 2024-01096