Optimerade måltider för hälsa och hållbarhet
| Diarienummer | |
| Koordinator | RISE Research Institutes of Sweden AB - Jordbruk och livsmedel |
| Bidrag från Vinnova | 628 324 kronor |
| Projektets löptid | oktober 2024 - maj 2025 |
| Status | Pågående |
| Utlysning | Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnadsfas |
| Ansökningsomgång | Ett nytt recept för matsystemet: Innovationspotten - Experimentera, laborera och utforska |
Viktiga resultat som projektet gav
Ja, projektets mål att ta fram ett vetenskapligt förankrat underlag och ett arbetssätt för att utveckla måltider som kombinerar hälsa och hållbarhet uppfylldes. Projektet resulterade även i ett konkret metodstöd, en modell för produktutveckling och ett stärkt samarbete mellan akademi och industri.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektet förväntas bidra till utvecklingen av mer näringsmässigt optimerade och hållbara livsmedel och måltider. Resultatet kan användas som stöd i produktutveckling inom livsmedelsindustrin och vid planering av offentliga måltider, vilket stärker möjligheten att integrera både hälsa och miljö i praktisk livsmedelsutveckling.
Upplägg och genomförande
Företagen skickade in utvalda produkter som analyserades på lab. Därefter beräknades teoretisk järnabsorption från produkterna och måltider med hjälp av algoritmer. Justeringar gjordes för att uppnå adekvat absorption. För dessa måltider beräknades även klimatavtryck samt näringstäthet med hjälp av index. Ett centralt resultat var en kunskapsöversikt över biotillgänglighet och klimatmässig hållbarhet, med konkret vägledning för hur företag kan integrera dessa aspekter i produktutveckling.