Omställningsstöd gröna proteiner
Diarienummer | |
Koordinator | RISE Research Institutes of Sweden AB - Jordbruk och livsmedel |
Bidrag från Vinnova | 995 455 kronor |
Projektets löptid | maj 2025 - mars 2026 |
Status | Pågående |
Utlysning | Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnadsfas |
Ansökningsomgång | Ett nytt recept för matsystemet: Innovationspotten - Experimentera, laborera och utforska 2025 |
Syfte och mål
Syftet är att utforska hur ett tydligt utformat mål och riktade stöd kan öka produktionen av baljväxter för humankonsumtion i Sverige. Målet med projektet är att utforma ett policyförslag för baljväxtsatsningar genom att justera nuvarande stöd och styrmedel. Policyförslaget skulle också kunna bidra som ett underlag till satsningar som tex regeringens idé om Kväveklivet (inspirerat av Klimatklivet) som syftar till att minska utsläpp av kväveföreningar då baljväxter har förmågan att fixera kväve.
Förväntade effekter och resultat
En prototyp av en stödprocess som kan utforska den ekonomiska brytpunkten för omställning till baljväxtproduktion för humankonsumtion genom justering av nuvarande stöd och styrmedel i kombination med alternativa affärsmodeller. Prototypen ska beakta hur storlek på odling och geografiskt perspektiv påverkar utformning och behov av stöd. Fokus ligger på odlings- och förädlingsledet, men aktörer från efterfrågesidan kommer att inkluderas i utvärderingen av prototypen.
Planerat upplägg och genomförande
Sammanställa nuvarande aktuella stödformer i Sverige kopplat till CAP samt från stödformer i andra EU länder. Marknadsanalys av uppskattat nuläge och behov framöver med pågående satsningar av förädling i Sverige. Utvärdera relevans och/el eventuell avsaknad av stöd med aktörer i primär produktion samt förädlings- och processled med referensgrupp. Ta fram ett stödverktyg för sökprocessen. Utvärdera stödverktyget på aktuell målgrupp. Ta fram förslag på policyförändringsbehov för aktuell målgrupp.