Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Nordisk algforskning för passiv avloppsvattenrening inom gruvindustrin (NARMIN)

Diarienummer
Koordinator Luleå tekniska universitet - Luleå tekniska universitet Inst f samhällsbygg & naturresurser
Bidrag från Vinnova 993 662 kronor
Projektets löptid oktober 2024 - juni 2025
Status Pågående
Utlysning Impact Innovation Metals & Minerals - Programspecifika insatser
Ansökningsomgång Impact Innovation: Genomförbarhetsstudier inom tekniska insatsområden i programmet Metals and Minerals

Syfte och mål

Projektet syftar till att utveckla en slutlig passiv vattenreningsmetod med hjälp av mikroalger för att avlägsna tungmetaller från gruvavfallsvatten. Experimentet kommer att innefatta karakterisering av en sjö avseende metallkoncentration och initial algpopulation under två säsonger. Projektet kommer att identifiera lokala algpopulationer och jämföra deras tillväxthastigheter och reningseffektivitet med speciellt utvalda "superarter" av alger.

Förväntade effekter och resultat

Kvantifieringen av tungmetallupptagning av mikroalger kommer att ge värdefull data om effektiviteten hos algbaserade reningssystem. Insikterna från denna forskning kommer att bidra till framtida utformningar av avloppsreningsverk, med fokus på biologiska processers roll i miljörestaurering. Alla resultat från denna studie kommer att skapa grunden för en fullskalig, långsiktig studie, som slutligen leder till implementering av geo-bio-remediering på den gröna sidan av en planerad grafitgruva.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet består av fyra arbetspaket. Först en geo-biologisk karakterisering av sjön. Därefter genomförs adsorption- och avlägsningsexperiment av tungmetaller i laboratoriet med hjälp av flera nordiska mikroalger. I det tredje steget utförs tester av adsorption och avlägsnande av tungmetaller med de bäst presterande algerna i vatten från sjön. Det sista arbetspaketet omfattar en mikrokosmosstudie installerad i sjön med olika gödselmedel för att undersöka om algtillväxt kan stimuleras på plats.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 12 november 2024

Diarienummer 2024-02669