Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

MARIE

Diarienummer
Koordinator Oxlantic Medical AB
Bidrag från Vinnova 1 879 300 kronor
Projektets löptid april 2024 - december 2025
Status Pågående
Utlysning Swelife - Samverkansprojekt för bättre hälsa
Ansökningsomgång Swelife - Samverkansprojekt för bättre hälsa hösten 2023

Syfte och mål

Syftet med projektet är att genomföra två kliniska studier på Oxlantic Medicals kommande produkt MARIE. MARIE är världens första trådlösa och wearable kapnograf dvs en enhet som mäter halten av koldioxid i utandningsluften hos spontanandande patienter. Huvudmålet med projektet är att skapa en kliniskt relevant produkt och för att nå dit behövs vetenskapliga studier i avsedd miljö. Att genomföra dessa studier inom ambulanssjukvård, ger möjlighet att vetenskapligt utvärdera MARIE gällande funktion, prestanda och handhavande i en miljö som dessutom anses som en av de mest krävande.

Förväntade effekter och resultat

Användarstudien 2023 visar att MARIE kommer ha betydelse för både patient samt intra- och prehospital sjukvård i form av minskat patientlidande och ett optimerat resursutnyttjande för sjukvården, bland annat genom följande utlåtande: "MARIE har potential att bli en game changer för åtminstone; -Hemvårdspatient med lungsjukdomar -KOL patienter med behov av extra syre -Sepsispatienter och intoxer" MARIE kan därmed bidra till en jämlik vård. MARIE minskar även avfallet med en faktor 5. Projektets resultat kommer publiceras av ansvarig forskare i peer reviewed granskad tidskrift.

Planerat upplägg och genomförande

Steg 1. Teknisk verifiering av MARIE i klinisk miljö: Mätningar på 25 friska försökspersoner som får färdas i ambulans. Mätningar sker under färd under förhållanden som liknar ordinarie ambulansuppdrag (prio2= färd i lagstadgad hastighet utan blåljus). Publikation i peer review granskad tidskrift. Steg 2. Klinisk studie med fokus på användandet av MARIE i ambulans: Mätningar på 200 patienter. Mätningar sker under färd under ordinarie ambulansuppdrag (prio 1= fri fart med blåljus och prio2=färd i lagstadgad hastighet utan blåljus). Publikation i peer review granskad tidskrift.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 23 april 2024

Diarienummer 2023-04188