Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 8 maj kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 9 maj kl 8:00.

Livsstilsverktyget: en skalbar patientnära lösning för att förebygga och behandla livsstilssjukdomar

Diarienummer
Koordinator Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin Inst f neurovetenskap & fysiologi
Bidrag från Vinnova 2 909 271 kronor
Projektets löptid april 2024 - mars 2026
Status Pågående
Utlysning Swelife - Samverkansprojekt för bättre hälsa
Ansökningsomgång Swelife - Samverkansprojekt för bättre hälsa hösten 2023

Syfte och mål

Det finns ett stort behov av skalbara, kostnadseffektiva lösningar för livsstilssjukdomar. Swelife-projektet blir centralt för att breddinföra Livsstilsverktyget i regioner och företag. Verktyget är in den internationella framkanten genom dess visade effekter och nyskapande upplägg som kan minska vårdbehov och sjukfrånvaro, spara samhällskostnader och stärka svensk life science. I samverkan mellan akademi och regionala nyckelpersoner kommer vi att ta fram en struktur för vidare skalning och optimera lösningen för brett nyttiggörande i samhället.

Förväntade effekter och resultat

Projektet förväntas ge fördjupad kartläggning av behoven av preventiva insatser inom livvstilssjukdomar hos regioner och företag, en utredning av hur utfallskontrakt kan användas och upparbetande av nätverk för att befrämja brett nyttiggörande i samhället med målet att mer effektivt än idag förebygga livsstilssjukdomar som typ 2-diabetes, hjärtkärlsjukdom och psykisk ohälsa.

Planerat upplägg och genomförande

Via Kunskapsstyrning i regioner kommer vi att utreda hur Livsstilsverktyget bäst integreras i nuvarande verksamheter och kartlägga olika verksamhetsområdens behov och förutsättningar för att använda lösningen i sitt arbete. Vi kommer genomföra conjointanalyser med företag för att undersöka hur Livsstilsverktyget integreras i befintliga HR-stöd för att förebygga arbetsrelaterad ohälsa. Vi kommer också vidareutveckla en innovativ AI-komponent som gör verktyget personanpassat och flexibelt att användas i en rad olika verksamheter och för olika användargrupper.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 27 maj 2024

Diarienummer 2023-03936