KliMATval - Hur kan offentlig sektor bidra till hållbara matval?
Diarienummer | |
Koordinator | Sveriges Kommuner & Regioner - Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad |
Bidrag från Vinnova | 1 292 000 kronor |
Projektets löptid | november 2019 - juni 2021 |
Status | Avslutat |
Viktiga resultat som projektet gav
Att förena hållbarhetsexpertis med tjänstedesign för att utveckla lösningar för hållbarare matval fungerade väl, tex utveckling av biffar av tidigare ratad fisk. Vi gav även utrymme för att arbeta med lösningar som inte bara var klimat- och miljörelaterade. Tex upptäckten att en stor del skolbarn inte ens går till matsalen gjorde att matsalsmiljön prioriterades. Det minskar matsvinnet, och förflyttar elever mot en hållbarare kosthållning. Att kombinera användardriven utveckling med forskning kan resultera i skalbara lösningar som kan påverka mot mer hållbara matvanor.
Långsiktiga effekter som förväntas
Vi har en version av Innovationsguidens utvecklingsprogram med en inledande kunskapsinjektion. Detta program skulle kunna replikeras mer eller mindre rakt av. Deltagande team har testat och genomfört delar av de åtgärder och prototyper de tagit fram. Vissa delar har fått avvakta pga smittspridningshänsyn, men är redo när pandemin passerat. Effekterna av programmet i sin helhet på hållbara matval är för tidigt att summera, men deltagarna är nöjda och upplever att de lärt och utvecklat mer hållbara lösningar inom sina system.
Upplägg och genomförande
KliMATval lockade 30 ansökningar. De 10 utvalda teamen genomförde alla hela programmet, trots pandemin och andra utmaningar. Omställningen till digitalt upplägg var tidskrävande men fungerade väl både med föreläsningar, workshops och individuella coachmöten. Vi höll 4 gemensamma workshops och 2 policy-möten. Varje team hade 3-7 coachsamtal gällande metod och tillvägagångssätt, något team bokade möte med enskilda forskare. Materialet som tillgängliggjordes inför och under varje workshop var uppskattat. Möjligheten till dialog med myndigheterna var också värdefullt.