Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Karakterisering av Termoomvandlare med Programmerbar Josephsonnormal

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - RISE
Bidrag från Vinnova 1 490 000 kronor
Projektets löptid juni 2025 - juni 2028
Status Pågående

Syfte och mål

För att realisera SI-enheterna för växelspänning (V), växelström (A) och elektrisk effekt (W) vid Riksmätplatsen används termoomvandlare för att jämföra en känd dc-spänning med en okänd ac-spänning. Varje termoomvandlare har ett fel (ac-dc differens) som behöver karakteriseras som en del av realiseringen. Vi har idag ingen fullständig metod för att mäta ac-dc differensen utan får förlita oss på äldre värden. Målet med detta projektet är att utveckla en ny metod med hjälp av vår Josephsonnormal.

Förväntade effekter och resultat

Efter projektet kommer Riksmätplatsen vara ett av få NMI (National Metrology Institute) i världen med en egen realisering av växelenheterna, vilket gör oss oberoende av externa aktörer och ökar säkerheten i spårbarhetskedjan. De nya metoderna kommer även användas i Riksmätplatsens verksamhet för att förbättra mätosäkerheten vid kalibrering i lågfrekvensområdet (<1 khz), speciellt vid 3–10 hz då mätinstrument med betydligt bättre prestanda än tidigare i det området kommit ut på marknaden.>

Planerat upplägg och genomförande

För att uppnå projektmålen behöver nya metoder utvecklas för att karakterisera Riksmätplatsens termoomvandlare, som är referensnormaler och upprätthåller spårbarheten för växelenheterna. Karakteriseringen ska ske med vår programmerbara Josephsonnormal, som kan generera exakt definierade (kvantiserade) likspänningar och växelspänningssignaler med beräkningsbart effektivvärde.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 23 juni 2025

Diarienummer 2025-01363