Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Hållbart biokol för metallurgisk användning (HåBiMet) - Tekniskt perspektiv

Diarienummer
Koordinator SWERIM AB
Bidrag från Vinnova 1 000 000 kronor
Projektets löptid november 2024 - juni 2025
Status Pågående
Utlysning Impact Innovation Metals & Minerals - Programspecifika insatser
Ansökningsomgång Impact Innovation: Genomförbarhetsstudier inom tekniska insatsområden i programmet Metals and Minerals

Syfte och mål

Även efter omställning till el-/vätgasbaserad stålproduktion krävs kol som legeringselement och biokol är ett attraktivt alternativ för att minska fossila CO2 utsläpp. Tekniken att producera biokol finns men marknaden för metallurgiskt biokol är ännu inte storskalig. Målet med studien är att beskriva stålindustrins krav på biokol och vad producenterna kan erbjuda, samt att undersöka tekniska krav och behov inom stålproduktion, skapa en bredare förståelse för nuläge, teknisk mognad och hinder.

Förväntade effekter och resultat

Studien syftar till att belysa vad som krävs för att påskynda den gröna omställningen av industrin från användning av fossilt kol till biokol för att säkerställa en hållbar och motståndskraftig försörjning av metaller och mineraler. Typer av biokol, konkurrens om resurser och stålindustrins kravspecifikationer kartläggs. Dessa krav jämförs med antracit och jordförbättrande biokol. Stålverkens behov av volym, egenskaper och applikationer undersöks och användare av biokol i stål- och annan industri kartläggs.

Planerat upplägg och genomförande

För att på ett trovärdigt sätt bedöma potentialen och hindren för biokolsförsörjning måste även andra industrier med intresse för biokol/biomassa beaktas. HåBiMet har som ambition att bygga ett brett konsortium och samla aktörer från biomassaproduktion till slutanvändning av biokol, inklusive energisektorn, kemisektorn och jordbruksaktörer. Arbetet kommer att bestå av litteraturstudier, workshops, seminarier, och intervjuer. Arbetet är nyskapande genom att det genomförs utifrån ett systemperspektiv.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 13 november 2024

Diarienummer 2024-02676