Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Från källare till kök - Växande framtidsvisioner för miljonprogramområden

Diarienummer
Koordinator Sveriges Lantbruksuniversitet - Sveriges Lantbruksuniversitet SLU Inst f Landskapsarkitektur
Bidrag från Vinnova 1 139 433 kronor
Projektets löptid november 2024 - september 2025
Status Pågående
Utlysning Impact Innovation ShiftSweden - Programspecifika insatser
Ansökningsomgång Impact Innovation: Framtidens platser - framtidsvisioner för attraktiva, tillgängliga och hållbara samhällen

Syfte och mål

Projektet syftar till att skapa en cirkulär, attraktiv och resilient miljö för boende i miljonprogramsområden. Projektets mål är att hitta en ny metod för fastighetsägare och samhällsplanerare att skapa nytänkande områden med nytt sätt att använda befintliga miljöer, bidra till sociala mötesplatser samtidigt som självförsörjningsgraden ökar för boende. Projektet knyter an till New European Bauhaus i sin strävan att utforska hållbara och inkluderande lösningar genom designmetodik och framsynspraktik.

Förväntade effekter och resultat

Genom att sätta människan i centrum och fokusera på hem och grannskap kan framtidens attraktiva och tillgängliga livsmiljöer skapas utan att tappa respekten för det platsspecifika, diversitet och kulturella skillnader. Vi förväntar oss ett lärande i betydelsen att förstå och utforska olika föreställningar om hur framtiden kan se ut och lärande tvärs sektorer såsom mat, hälsa, byggd miljö & energi. Bygga kapaciteter för de som deltar (ägarskap) och de som planera (lokalt förankrade lösningar).

Planerat upplägg och genomförande

Vi kombinerar framsynsmetoder med odling att möjliggöra möten över en meningsfull aktivitet. Framtidsbilderna inkluderar källare, rum mellan byggnader och hem, och relatera till egenskaper, önskemål, behov som deltagarna uttrycker. Genom kombinationen av den faktiska utformningen av en ny plats/livsmiljö (prototyp) med en gemensam praktik (workshops, odlingen) skapar vi ett utrymme att utveckla framtida visioner i en kollektiv process, som ställas ut och diskuteras på Form/Design Center i Malmö.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 19 november 2024

Diarienummer 2024-02912