Från källare till kök - växande framtid för miljonprogramsområden
Diarienummer | |
Koordinator | Stiftelsen Botildenborg |
Bidrag från Vinnova | 5 992 212 kronor |
Projektets löptid | augusti 2025 - augusti 2028 |
Status | Pågående |
Utlysning | Impact Innovation ShiftSweden - Programspecifika insatser |
Ansökningsomgång | Impact innovation: Delta i omställningslabb för framtidens attraktiva och tillgängliga livsmiljöer |
Syfte och mål
I en tid präglad av osäkerhet kring livsmedelsförsörjning, ökande social segregation och klimatrelaterade utmaningar behöver vi framtidssäkra våra bostadsområden. ”Från Källare till Kök” utvecklar inomhusodling i källarlokaler i miljonprogramsområden och bidrar till gemenskap, hälsa och möjligheter till självförsörjning. Fastighetsägare får ökad nyttjandegrad, tryggare miljöer och potentiellt högre fastighetsvärde. Projektet genomförs i Rosengård i Malmö med möjlighet att spridas i hela landet.
Förväntade effekter och resultat
Projektets syfte är bidra till ökad lokal livsmedelsberedskap, trygghet, social inkludering och folkhälsa bland boende i miljonprogramsområden. I projektet ska vi utveckla odling för olika målgrupper i källarlokaler och sprida konceptet till fler fastighetsägare och städer, utforska affärsmodeller kopplade till källarodling, utvärdera energiförbrukning, fukthantering och termisk komfort genom mätningar och simuleringar, genomföra behovskartläggning bland fastighetsägare och sprida kunskap.
Planerat upplägg och genomförande
Projektet delas in i olika delar med praktiskt odling med boende i källarlokaler, utveckling av odlingskoncept och entreprenörskap, teknisk analys genom energi- och fuktmätningar och simuleringar, behovskartläggning hos fastighetsägare, konceptutveckling med handbok och spridning. Odlingen kommer att ske i Rosengård i Malmö och har möjlighet under projektet att spridas och utvecklas till olika typer av lokaler. Projektet genomförs av Stiftelsen Botildenborg, MKB, SLU och Form & Design Center.