Extraktion och produktutveckling av ärtprotein
Diarienummer | |
Koordinator | Peas of Heaven AB |
Bidrag från Vinnova | 299 900 kronor |
Projektets löptid | november 2021 - april 2022 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Framtidens mat |
Ansökningsomgång | Framtidens goda och hållbara vardagsmat - Innovationer till stöd för svensk förädling av växtbaserade råvaror |
Viktiga resultat som projektet gav
Syftet med projektet var att genom pilot- och labförsök försöka ta fram en ärtråvara med goda funktionella egenskaper, näringsprofil och smak för att kunna ersätta ärtisolat som används i produktion idag. Målet för projektet var att genomföra ärtproteinextraktion i pilotskala hos extern partner. Proteinet som extraherades skulle sedan utvärderas i Peas of heavens provkök genom att göra emulsionskorvar. Processen skulle sedan användas som grund för beräkningar på en framtida investering.
Långsiktiga effekter som förväntas
Resultaten för projektet visade att det krävs mer utveckling för att få fram ett protein som skulle kunna ersätta Peas of heavens nuvarande protein. Resultaten visade på att det är svårt att få fram en proteinråvara med hög proteinhalt och god smak. Mest märkbara skillnaderna var just smak och textur som gjorde det svårt att få till bra produkter. Resultaten för eventuella investeringar visade att det krävs en optimerad process där vi behöver få ut mer protein per kilo råvara samt att det behövs köras långa serier och stora volymer i fabrik.
Upplägg och genomförande
Peas of heaven har tillsammans med extern konsultpartner utfört pilotförsök med proteinextraktion på svensk ärta. Den utextraherade produkten skickades till Peas of heavens provkök där emulsionstester utfördes med Peas of heavens nuvarande protein som referens. I provköket gjordes det veganska korvar där textur, smak och utseende utvärderades på produkterna. Baserat på resultat i processen på proteinet så beräknades möjligheten för investeringar.