Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Ett paramagnetiskt verktyg för undersökning av svaga interaktioner i lösning

Diarienummer
Koordinator Uppsala universitet - Department of Chemistry - BMC
Bidrag från Vinnova 1 918 522 kronor
Projektets löptid augusti 2019 - juli 2021
Status Avslutat

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet bidrog till utvecklingen av en exceptionellt känslig metod för 3D-karakteriseringen av kemisk bindning i lösning. Projektets främsta mål var utvecklandet av en robust syntetisk strategi och metoder för karakteriseringen av molekylära komplex, etablering av teoretiska modeller, metoder för datainsamling och bearbetning samt tillämpningen av metoderna för analys av interaktioner. Vi har studerat halogenbindning och metallkomplexer som har olika egenskaper gällande stabilitet och dynamik.

Långsiktiga effekter som förväntas

Jag har använt paramagnetiska märkning som en ny NMR spektroskopisk strukturbestämningsstrategi av små molekylära komplex i lösning. Metoden har tillämpats för att studera strukturen av ett metallkomplex förväntas vara allmänt tillämpbar för studier av intermolekylära komplexer. Karakteriseringen av en halogenbindningskomplex gav värdefulla insikter om jämvikter och om drivkrafterna bakom svaga kemiska interaktioner och om halogenbindningar.

Upplägg och genomförande

Iterativ strukturell design och syntesoptimering har lett till utvecklingen av en rigid och mångsidig paramagnetisk molekylär etikett vilket har tillämpats för att studera bland annat halogenbindning och övergångsmetallkomplexer. En teoretisk metod har också utvecklats för att extrahera den strukturella informationen från spektroskopiska data och för att modellera de underliggande interaktioner samt för att extrahera detaljerad strukturell information.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 6 oktober 2021

Diarienummer 2019-02160