Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Energy Efficient, Beamforming Antenna-IC Integration Solutions for Future 100+GHz Telecommunication Systems

Diarienummer
Koordinator Chalmers Tekniska Högskola AB - Institutionen för Elektroteknik Avd f kommunikation antenner &
Bidrag från Vinnova 3 739 060 kronor
Projektets löptid juli 2021 - oktober 2023
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem
Ansökningsomgång Smartare elektroniksystem: Forsknings- och Innovationsprojekt 2021

Syfte och mål

Målet med detta projekt var att utveckla samintegrerade lösningar för antenn-IC spatial effektkombinering, signalmodulering och strålbildning för frekvensband över 100 GHz. Fokus ligger på antennsystem med avancerade strålbildningsfunktioner, såsom 6G-backhaul-system och distribuerade Massive MIMO-applikationer.

Resultat och förväntade effekter

Förutsatt att vi går in på marknaden om 3-4 år, lovar våra teknologier genomgripande effekter. Gotmic förutser en intäktsökning på 50-100 MSEK inom 5 år, drivet av nyskapande lösningar för effektförstärkare. År 2023 har Gotmic redan sett ökad försäljning. Ericsson planerar att integrera gungkompensationsantenner, såsom utvärderade i vårt projekt, i sin portfölj i 2023. Denna teknik är på väg att revolutionera implementeringen av trådlösa punkt-till-punkt-länkar med flera Gbps, och erbjuder längre räckvidd och ökad tillförlitlighet jämfört med nuvarande kapacitet.

Upplägg och genomförande

Gotmic samordnade WP2, med fokus på den nya PA:n i samarbete med Chalmers. Chalmers koordinerade WP3.1 om FPA och WP3.2 om FPA-spatial strålbildning. WP4+5 genomförde systemanalys i samarbete mellan Chalmers och Ericsson. Trots att de flesta aktiviteterna följde planen mötte WP2 och WP3.2 förseningar, vilket ledde till projektets förlängning på grund av utmaningar inom PA-byggnation och testning samt högre än förväntade svårigheter med den föreslagna innovativa strålbildaren. WP3.1 och WP4 överträffade förväntningarna genom att utveckla två alternativa FPA och en reflektor.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 9 december 2023

Diarienummer 2021-01337

Statistik för sidan