Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

ECSEL 2019 RIA/IA BEYOND5 KTH

Diarienummer
Koordinator Kungliga Tekniska Högskolan
Bidrag från Vinnova 5 313 827 kronor
Projektets löptid juni 2020 - december 2024
Status Avslutat
Utlysning ECSEL

Viktiga resultat som projektet gav

Ja, projektet uppnådde sina mål. KTH fokuserade på 5G låg-effekt beamforming-basstationer för två scenarier: 1) flygplanshytter och 2) V2X-kommunikation i byggarbetszoner. KTH utvecklade algoritmer för nätverksdesign i mm-vågsnätverk i flygplanshytter. Projektet demonstrerade kombinerad kommunikation och sensing för säkerhet i byggzoner samt högkapacitets, låg-effekt mm-vågsnätverk för flygplanskommunikation, vilket säkerställer robust anslutning och utnyttjar SOI-teknologins energieffektivitet.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet bidrar till utvecklingen av energieffektiva och högkapacitetsnätverk för flygplanshytter samt kombinerad kommunikation och sensing för fordon på byggarbetsplatser. Det främjar mm-vågsnätverk, interferenshantering och beamforming-strategier för stabil anslutning. De utvecklade algoritmerna och resursallokeringsteknikerna visar prestanda och fördelar med SOI-teknologi i dessa tillämpningar

Upplägg och genomförande

Projektet följde den planerade strukturen med starkt akademiskt-industriellt samarbete. Det svenska konsortiet, inklusive KTH, fokuserade på 5G låg-effekt beamforming-basstationer och mmWave-nätverk för flygplanshytter och V2X i byggzoner. KTH utvecklade algoritmer för nätverksoptimering och resursallokering. Samarbetet fungerade väl, och tidsplanen hölls. Resultaten visar förbättrade beamforming-strategier och validering av SOI-teknologi för energieffektiv trådlös kommunikation.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 18 mars 2025

Diarienummer 2020-00999