Det gröna mejeriet med åkerböna och raps
Diarienummer | |
Koordinator | The Green Dairy Sweden Holding AB |
Bidrag från Vinnova | 1 905 000 kronor |
Projektets löptid | april 2021 - november 2022 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Innovationsprojekt i företag |
Ansökningsomgång | Innovationsprojekt i små och medelstora företag 2020 |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektet har tagit fram spreads (bordsmargarin och färskost) baserade på en kombination av åkerböna och en ny rapsolja, som ersättning för soja och palmolja. Råvarorna kan produceras i Sverige och grödorna lämpar sig väl för hållbar ekologisk odling. Processer för åkerbönsmjölk har förfinats och dokumenterats, från labskala till fullskala. Shelf life har utvärderats och förslag på förpackningar har tagits fram. Marknadsanalys har utförts. Projektmålen har uppfyllts.
Långsiktiga effekter som förväntas
Produkterna har mottagits väl av extern smakpanel och potentiella kunder. Förhoppningen är att de ska vara ute på marknaden ca ett år efter projektets slut. Dessa produkter har en hållbar profil med hälsosamma ingredienser, utan soja och palmolja, med minimalt med tillsatser. De kommer därför att bidra till ökad hälsa och hållbarhet.
Upplägg och genomförande
Projektets drevs av företaget som enda stödmottagare, med externa konsulter såsom RISE och AAK. Detta gav en god kontroll på projektet och resultaten. Arbetspaketen inkluderade litteraturstudie, processteknik, produktutveckling och marknadsanalys, vilket täckte de flesta behoven från labförsök till kommersialisering.