Design av proteiner till framtidens mat
Diarienummer | |
Koordinator | Kungliga Tekniska Högskolan - Kungliga Tekniska Högskolan SciLifeLab |
Bidrag från Vinnova | 995 735 kronor |
Projektets löptid | november 2024 - maj 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Framväxande tekniklösningar |
Ansökningsomgång | Månskott genom syntetisk biologi |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektmålen uppfylldes delvis. Projektet lyckades etablera en beräkningspipeline för design och simulering av nya varianter av mjölkproteiner. Projektet lyckades också producera några av dessa varianter i laboratorieskala, även om produktionstitrarna behöver förbättras. Projektet resulterade i ett utkast till en perspektivartikel som kommer att belysa vilken roll proteinteknik kan spela för framtida livsmedelsingredienser, med avseende på biokemiska och biofysikaliska egenskaper.
Långsiktiga effekter som förväntas
Det huvudsakliga vetenskapliga syftet var att undersöka möjligheten att konstruera ett livsmedelsprotein med förbättrade biofysikaliska egenskaper samtidigt som de biokemiska egenskaperna relaterade till näring förbättras eller förvaras. Vi presenterade projektet vid olika workshops med både akademiska och industriella stakeholders. Dessa gav värdefull återkoppling på projektets övergripande inriktning. Detta engagemang har lett till nya samarbeten samt nya tillämpningsområden för teknologin.
Upplägg och genomförande
Projektet hade både beräkningsmässiga och experimentella dela vilka genomfördes vid KTH av en doktorand och en postdoktor i samarbete. Det experimentella arbetet stötte på oväntade utmaningar (låg produktionstiter), vilket gjorde att vissa mål inte kunde uppnås. Projektpart Stockholms universitet bidrog med handledning inom proteindesign. Projektet fick mycket god exponering genom centret KTH Food, vilket gav möjligheter att engagera intressenter från andra högskolor samt livsmedelsbranschen.