Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Design av proteiner till framtidens mat

Diarienummer
Koordinator Kungliga Tekniska Högskolan - Kungliga Tekniska Högskolan SciLifeLab
Bidrag från Vinnova 995 735 kronor
Projektets löptid november 2024 - maj 2025
Status Pågående
Utlysning Framväxande tekniklösningar
Ansökningsomgång Månskott genom syntetisk biologi

Viktiga resultat som projektet gav

Projektmålen uppfylldes delvis. Projektet lyckades etablera en beräkningspipeline för design och simulering av nya varianter av mjölkproteiner. Projektet lyckades också producera några av dessa varianter i laboratorieskala, även om produktionstitrarna behöver förbättras. Projektet resulterade i ett utkast till en perspektivartikel som kommer att belysa vilken roll proteinteknik kan spela för framtida livsmedelsingredienser, med avseende på biokemiska och biofysikaliska egenskaper.

Långsiktiga effekter som förväntas

Det huvudsakliga vetenskapliga syftet var att undersöka möjligheten att konstruera ett livsmedelsprotein med förbättrade biofysikaliska egenskaper samtidigt som de biokemiska egenskaperna relaterade till näring förbättras eller förvaras. Vi presenterade projektet vid olika workshops med både akademiska och industriella stakeholders. Dessa gav värdefull återkoppling på projektets övergripande inriktning. Detta engagemang har lett till nya samarbeten samt nya tillämpningsområden för teknologin.

Upplägg och genomförande

Projektet hade både beräkningsmässiga och experimentella dela vilka genomfördes vid KTH av en doktorand och en postdoktor i samarbete. Det experimentella arbetet stötte på oväntade utmaningar (låg produktionstiter), vilket gjorde att vissa mål inte kunde uppnås. Projektpart Stockholms universitet bidrog med handledning inom proteindesign. Projektet fick mycket god exponering genom centret KTH Food, vilket gav möjligheter att engagera intressenter från andra högskolor samt livsmedelsbranschen.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 4 juli 2025

Diarienummer 2024-03803