Design av proteiner till framtidens mat
Diarienummer | |
Koordinator | Kungliga Tekniska Högskolan - Kungliga Tekniska Högskolan SciLifeLab |
Bidrag från Vinnova | 1 000 000 kronor |
Projektets löptid | november 2024 - maj 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Framväxande tekniklösningar |
Ansökningsomgång | Månskott genom syntetisk biologi |
Syfte och mål
Syftet med detta projekt är att skapa och testa nya proteindesignverktyg med tillämpning på livsmedelsproteiner. Vi kommer att skapa varianter av ett viktigt mjölkbaserat livsmedelsprotein som har både förbättrad löslighet och andra biofysiska egenskaper. Vi kommer därför att utöka tillämpningsområden av proteindesign mot andra proteinegenskaper som vi ser som viktiga för att främja jäsning som en källa till matproteiner i framtiden.
Förväntade effekter och resultat
Ett primärt resultat från projektet är en forskningsartikel som beskriver nya beräkningsarbetsflöden för proteindesign och användning av dessa på ett livsmedelsprotein (mjölkprotein), såväl som experimentell testning. Vi förväntar oss att dessa resultat stimulerar användningen av proteindesignverktyg inom forskning på livsmedelsingredienser. En andra resultat är en perspektivartikel som beskriver hur proteindesign kan främja syntetiska proteiner som livsmedel eller foderkällor.
Planerat upplägg och genomförande
Projektet kombinerar proteindesign och syntetisk biologi för att skapa och screena en panel av matproteiner med förändrade sekvenser. Data från projektet kommer att informera maskininlärningsmodeller för framtida förbättringar. Projektet stödjer en postdoc och doktorand vid Kungliga Tekniska Högskolan i 6 må, med stöd från experter inom proteindesign vid Stockholms universitet. Projektet är kopplad till KTH initiative KTH Food.