Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Design av proteiner till framtidens mat

Diarienummer
Koordinator Kungliga Tekniska Högskolan - Kungliga Tekniska Högskolan SciLifeLab
Bidrag från Vinnova 1 000 000 kronor
Projektets löptid november 2024 - maj 2025
Status Pågående
Utlysning Framväxande tekniklösningar
Ansökningsomgång Månskott genom syntetisk biologi

Syfte och mål

Syftet med detta projekt är att skapa och testa nya proteindesignverktyg med tillämpning på livsmedelsproteiner. Vi kommer att skapa varianter av ett viktigt mjölkbaserat livsmedelsprotein som har både förbättrad löslighet och andra biofysiska egenskaper. Vi kommer därför att utöka tillämpningsområden av proteindesign mot andra proteinegenskaper som vi ser som viktiga för att främja jäsning som en källa till matproteiner i framtiden.

Förväntade effekter och resultat

Ett primärt resultat från projektet är en forskningsartikel som beskriver nya beräkningsarbetsflöden för proteindesign och användning av dessa på ett livsmedelsprotein (mjölkprotein), såväl som experimentell testning. Vi förväntar oss att dessa resultat stimulerar användningen av proteindesignverktyg inom forskning på livsmedelsingredienser. En andra resultat är en perspektivartikel som beskriver hur proteindesign kan främja syntetiska proteiner som livsmedel eller foderkällor.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet kombinerar proteindesign och syntetisk biologi för att skapa och screena en panel av matproteiner med förändrade sekvenser. Data från projektet kommer att informera maskininlärningsmodeller för framtida förbättringar. Projektet stödjer en postdoc och doktorand vid Kungliga Tekniska Högskolan i 6 må, med stöd från experter inom proteindesign vid Stockholms universitet. Projektet är kopplad till KTH initiative KTH Food.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 22 november 2024

Diarienummer 2024-03803