Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Varför framtiden kommer först till Silicon Valley

Publicerad: 22 maj 2023

Annie Lindmark

“If you want to understand Silicon Valley, you have to have an open mind. If you want to fit in and succeed, however, you have to do more than that: you have to adopt a completely different mindset.” (Nordic Innovation House Silicon Valley)

Numeriskt sett är Silicon Valley regionen med de mest inflytelserika och framgångsrika teknikföretagen i världen. 11 av världens 20 största teknikföretag är baserade i området. Det finns en hög koncentration av hungriga entreprenörer, riskvilliga investerare och affärsänglar och det sägs att ca 60 % av världens riskkapital placeras här. Regionen har även en högkvalificerad internationell arbetskraft som kontinuerligt fylls på med nya talanger från prestigefyllda universitet som Stanford och Berkeley, som idag har ett 30-tal nobelpristagare som aktiva lärare. Bara det borde räcka för att förklara regionens anspråk på berömmelse. 

Ändå finns det något ännu mer värdefullt och unikt för regionen än bara de finansiella och mätbara framgångarna, en immateriell tillgång som inte kan visas i rader och kolumner, nämligen det unika mindset som de som arbetar och lever här har. Det är ett mindset som präglas av öppenhet, nyfikenhet och ett stort driv att vilja förändra från grunden.  

Det är det här mindsetet som också kan förklara varför framtiden på många sätt kommer hit först. Ingenting är galet eller omöjligt nog för Silicon Valley. Något som ger förutsättningar för att kontinuerligt tänka på och aktivt arbeta med framtiden och framtida möjliga behov. Det finns också ett självförtroende och en framtidstro på ny teknik och innovation som skapat förutsättningarna för kontinuerlig distribution, något som syns i allt från regionens historia, livsstil och kultur till statliga regleringar och förutsättningar för att starta och testa nya idéer.  

Människor världen över kommer hit för att lära sig, och för att få vara en del av just detta mindset Det går att se regionen som en gigantisk inkubator eller accelerator som hela tiden attraherar ny talang som kommer med nya idéer, idéer som utvecklas, skalas och som sedan skapar ett lärande. Sedan decennier har det dagligen kommit tjänster och produkter från Silicon Valley som förändrat människors liv  i hela världen. Senast det Silicon Valley baserade företaget OpenAI med sin ChatGPT som revolutionerat hur vi tänker på artificiell intelligens i vår vardag och som anses banat väg för en ny AI-era. Och lite tyder på att regionen är på väg att tappa sin unikt ledande position när det kommer till teknik, innovation och rykte som framtidslutad region i närtid.  

Den eviga frågan är då huruvida det går att kopiera Silicon Valley-modellen?  

Svaret tror jag är mer komplext än ett ja eller nej då Silicon Valleys framgång har byggts upp under en lång tid och är beroende av ett så stort antal faktorer, där några nämnts i detta inlägg.  
 
Det jag dock tror går att influeras av från Silicon Valley för att bli bättre på att leda från framtiden är: 

 1. Ta ägarskap över den förändringen du vill skapa och se 
  I Norden är de flesta ovilliga att dela med sig av sina idéer eftersom de tycker att de är för värdefulla. Men fråga någon på gatorna i Palo Alto och de kommer att pitcha sin senaste startupidé utan tvekan! Här är det ingen brist på idéer och det är inte heller idéerna som spelar roll, utan det är utförandet som är det viktiga. Vem som faktiskt skapar sig de bästa förutsättningarna att göra idén till verklighet.  
 2. Berätta engagerande om framtiden du är på väg mot 
  Storytelling är en del av Silicon Valleys DNA. Det handlar om att hela tiden skapa engagemang och sälja in din dröm och att se alla du möter som tänkbara nyckelpersoner på din resa framåt.    
 3. Hjälp andra på deras resa mot förändring 
  Silicon Valley-kulturen är djupt präglad av ”Pay it forward” mentaliteten som handlar om att ge tillbaka och hjälpa andra att nå sina mål och drömmar. Något som aktivt tillämpats av många framgångsrika entreprenörer i regionen. Det är inte ovanligt att de flesta möten slutar med frågan ”Hur kan jag hjälpa dig?”, en fråga som öppnar upp för tillit och nätverkande. 
 4. Våga tänka stort och visionärt om framtiden 
  Steve Jobs har sagt “Once you discover one simple fact, and that is that everything around you that you call 'life' was made up by people who were no smarter than you. And you can change it, you can influence it, you can build your own things that other people can use.” En inställning kring att vem som helst kan vara med och bygga och skapa produkter och tjänster som kan komma att påverka liv världen över i morgon och ingen är bättre eller smartare än just du!  

Text: Annie Lindmark

Kommentera

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att kommentera blogginlägg. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senaste blogginläggen

Vässa er framsynskompetens

22 maj 2023

Jonas Gumbel

Arbetar du i en kommun, region eller på en statlig myndighet? Funderar ni på framtiden, hur allt kommer att bli?

Arbetar du i en kommun, region eller på en statlig myndighet? Funderar ni på framtiden, hur allt kommer att bli?

Vem skriver berättelsen om framtiden?

22 maj 2023

Annie Lindmark

Framsyn är ett tillvägagångssätt som ger oss makten att fantisera om och forma olika typer av framtider.

Framsyn är ett tillvägagångssätt som ger oss makten att fantisera om och forma olika typer av framtider.

Stor nyfikenhet på prototyp om framtidens preventiva vård

22 maj 2023

Preventionsmottagningen

Framtidsprototypen Preventionsmottagningen har skapat stort intresse både inom och utanför vården.

Framtidsprototypen Preventionsmottagningen har skapat stort intresse både inom och utanför vården.

Senast uppdaterad 24 maj 2023

Statistik för sidan