Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Utveckling av nya högupplösta vattenkartor för skoglig planering

Diarienummer
Koordinator Sveriges Lantbruksuniversitet - Institutionen för skogens ekologi och skötsel
Bidrag från Vinnova 3 456 704 kronor
Projektets löptid oktober 2014 - maj 2021
Status Avslutat

Syfte och mål

Syftet med projektet var att ta fram detaljerade markfuktighetskartor som kan användas för att minska skogsbrukets körskador och därigenom minska läckaget av tungmetaller och näringsämnen till Östersjön. Inom ramen för projektet har vi nu släppt AI-utvecklade högupplösta markfuktighetskartor för hela landet. Kartorna håller en högre kvalitet än tidigare produkter och de har släppts som öppna geodata och är gratis för alla att använda. Mer information finns på www.slu.se/mfk

Resultat och förväntade effekter

Genom att utveckla en metod för AI-kartering av markfuktighet, publicera de resulterande högupplösta markfuktighetskartorna för hela Sverige samt praktiska handledningar för hur kartorna kan användas i praktiskt skogsbruk, så blir det lättare att undvika markskador på blöt och fuktig mark vid såväl skogsbruk som annan markanvändning. Därigenom kan läckaget av tungmetaller och näringsämnen till Östersjön minska. För att öka genomslagskraften har vi också spridit metoden till övriga länder kring Östersjön.

Upplägg och genomförande

I Riksskogstaxerings databas finns fältdata på markfuktighet registrerat på 20 000 provytor i Sverige. Det kan användas som ett ”facit” på hur markfuktighetskartorna kan anpassas regionalt och lokalt för att ta hänsyn till att topografin, jordarterna och klimatet varierar i landet och hur det i sin tur styr markfuktigheten. Den framtagna AI utvecklade kartan har lärt sig ifrån detta ”facit” hur den ska kombinera ihop informationen ifrån 28 olika kartor för att skapa en "optimal" markfuktighetskarta som är anpassad till regionala och lokala förhållanden.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 26 augusti 2021

Diarienummer 2014-03319

Statistik för sidan