Smartgrillers - en nutritionell smaksensation

Diarienummer
Koordinator SP SVERIGES TEKNISKA FORSKNINGSINSTITUT AB - SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Göteborg
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid april 2016 - november 2016
Status Avslutat
Utlysning Klimatsmart protein
Ansökningsomgång Klimatsmart protein - 2016

Syfte och mål

Syftet med projektet var att utveckla en svensk vegetarisk grillprodukt som är både klimatanpassad och hälsosam, med målet att ha en hög proteinhalt för att enkelt kunna ersätta animaliska alternativ. Arbetet i projektet har resulterat i flera olika livsmedelsprodukter så som grillprodukter (burgare och grillspett), frityrknytten samt bröd och efterrätter. Produkterna är helt baserade på svenska råvaror och har höga protein- och fiberhalter samt låg klimatpåverkan. Burgaren hade en hög proteinhalt på 13% och 5% av en blandfärsburgares klimatpåverkan.

Resultat och förväntade effekter

Projektet har visat att det går att skapa goda och hållbara livsmedel som är baserade på proteinrika sidoströmmar. Ett grundrecept har tagits fram som kan omvandlas till olika typer av livsmedel. Det nutritionella innehållet har visat sig vara enkelt att variera och anpassa. Burgaren som presenterades hade en proteinhalt på 13 % (33E%). Detta tillsammans med en mycket låg klimatpåverkan, ger att dessa produkter sammantaget har en god potential att utvecklas vidare mot marknaden som alternativa svenska proteinprodukter för att ersätta animaliska produkter.

Upplägg och genomförande

Projektet har varit ett samarbete mellan tre partners; SP Food and Bioscience, Dan Lexö samt Urban Nyberg. Dan Lexö och Urban Nyberg har arbetat mycket med produktutvecklingen, där varierande recepturer testats i kombination med olika tillagningssätt- och processer. SP FB har analyserat och karaktäriserat produkterna med avseende på struktur och textur, näringssammansättning samt livscykelanalys för att undersöka produktens klimatpåverkan. Avslutningsvis medverkade Smart4Grill vid smakprovningseventet på Måltidens hus i Grythyttan.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 maj 2017

Diarienummer 2016-02444

Statistik för sidan