Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

QuickMIC-Snabbare antibiotikaresistenstestning

Diarienummer
Koordinator GRADIENTECH AB
Bidrag från Vinnova 4 762 600 kronor
Projektets löptid december 2014 - januari 2017
Status Avslutat

Syfte och mål

Syftet med projektet har varit att gå från tidiga resultat som visade diagnostikmetodens potential till att utveckla en instrumentprototyp som automatiskt genererar snabba antibiotikakänslighetsvärden hos blod från sepsispatienter. Parallellt har syftet varit att verifiera den ekonomiska fördelen och behovet hos slutanvändare, dels genom en detaljerad hälsoekonomistudie, dels genom ett större antal besök hos sjukhus fördelade över hela Europa. Projektets mål har till stor del uppfyllts och Gradientech har idag stort fokus på den fortsatta utvecklingen av diagnostiksystemet.

Resultat och förväntade effekter

Gradientech har tillsammans med sina projektpartners genomfört och avslutat vår instrumentförstudie som är en del av IVD systemutveckling - detta innebär att vi idag har instrumentprototyper som arbetar på säkerhetsklassat bakterielaboratorie och som automatiskt genererar AST data från kliniska blodprover (positiva blodkulturer). Genom projektet har vi byggt upp ett nära nätverk med europeiska sjukhus och deras kliniska mikrobiologilaboratorier. Dessa förser oss kontinuerligt med värdefull input i den pågående utvecklingen av IVD systemet.

Upplägg och genomförande

Gradientech har i instrumentförstudien arbetat nära tillsammans med en extern instrumentutvecklare specialiserad inom medicinteknik och IVD. Arbetet har bl.a. inbegripit att projektledaren för instrumentutvecklingen hos Gradientech har arbetat på plats ute hos vår utvecklingspartner med jämna mellanrum. Vi har haft väldigt nära kontakt med våra projektpartner under projektets gång (forskningsgrupp samt kliniska sjukhuslaboratorier) och idag delar flertalet personer sin anställning mellan forskningsgruppen och Gradientech.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 maj 2017

Diarienummer 2014-03512

Statistik för sidan