Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Ny metod för bearbetning av funktionsytor på plåtformande verktyg

Diarienummer
Koordinator Blekinge tekniska högskola - Sektionen för ingenjörsvetenskap, Karlskrona
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid december 2010 - december 2011
Status Avslutat

Viktiga resultat som projektet gav

Projektets mål var att utveckla och validera en ny metod för bearbetning av funktionsytor på plåtformningsverktyg baserad på suspensionsjet teknologi. Under projektet har en teknik utvecklats och bearbetning har sedan utförts på testbitar som är förbearbetade på samma sätt som riktiga plåtformningsverktyg. Resultaten visar att den nyutvecklade tekniken effektivt kan förändra strukturen på ytorna och jämna till dem för att ta bort taggigheten på ytorna.

Långsiktiga effekter som förväntas

Rent konkret har följande resultat kommit fram i projektet: Nyutvecklad teknik för energieffektiv polering av verktygsstål med suspensionjetteknik med lågt tryck Framtagning och polering av testbitar som visar poleringseffekten Analys av ytstrukturen testbitarna Spridning av projekt och projektresultat på seminarier Som en ´bi-effekt´ har en alltför hög avverkning på ytorna påvisats vilket kan vara mycket intressant inom andra applikationsområden för t.ex. fräsning av ytor utan värmepåverkan m.m.

Upplägg och genomförande

Inom projektet har fokus varit på att utveckla och testa en ny metod för polering av verktygsstål med suspension jet. Inom projektet har tester initialt utförts på liknande material för att utveckla polertekniken. Provbitar av verktygsstål med relevant ytbearbetning innan polering har tagits fram för tester. De första testerna visade att det var möjligt att bearbeta ytorna med en nyutvecklad suspension jet teknik, vilket ger fördelar ur energieffektivitetshänseende eftersom de tryck som krävs för att bearbeta ytan är en hundradel av traditionell vattenstrålebearbetning.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 maj 2017

Diarienummer 2010-02036

Statistik för sidan