MObile smart Robot and Safety Equipment - MORSE

Diarienummer 2015-02205
Koordinator OpiFlex Automation AB
Bidrag från Vinnova 4 211 000 kronor
Projektets löptid juni 2015 - april 2017
Status Avslutat
Ansökningsomgång Nivå 1 - Innovationsprojekt i företag 2015-03-24

Syfte och mål

Projektet ska ta nästa steg att utveckla flexibla koncept för ökad produktivitet vid småserietillverkning med förenklad och självinstruerande robotprogrammering samt säkra och flexibla robotceller utan staket som följer maskindirektivet. Projektet är en fortsättning på Vinn Nu 2 projektet där en ny världsunik mobila robotar plattform med patenterat dockningssystem utvecklades, lanserades och som bl a uppmärksammats med att vinna europeiska kommissionen stora innovationspris 2015.

Resultat och förväntade effekter

Med OpiFlex Enkla robotprogrammering kan operatören själv programmera om roboten på tio minuter utan tidigare robotkunskap, istället för 2-3 timmar av en expert. Lönsam seriestorlek kan därför minska med upp till 90%. Lösningen är generell. Uppskattas av kunderna. Säkerhetslösningen utan staket följer reglerna för robotsäkerhet i EU regelverk: maskindirektiv 2006/42 / EG. Det innebär att du slipper staket och ger full manuell access till maskinen. OpiFlex blev 2016 hyllad för deras lösning som finalist i IERA Awards, robot och automationsbranschen mest prestigefyllda pris.

Upplägg och genomförande

OpiFlex har ett fantastiskt team av ungefär hälften äldre med 30 års erfarenhet av automation, och hälften unga, duktiga människor. Unga och äldre, tjejer och killar, svenskar och utlandsfödda. OpiFlex använder LEAN Produktutveckling som metodik m ed fokus på Set Based Design. Vi brinner för att förstå slutanvändarutmaningen och leta efter den enklaste och mest flexibla lösning. Vi letar efter kundskapsgap och vrider och vänder på många olika lösningar för att så småningom hitta den bästa. Vi har tagit hjälp av säkerhetsexperter samt lyssnat mycket på kunderna.

Externa länkar

Pilot at BK Produkter OpiFlex hemsida med information och videor

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat och innehållet är inte granskat av våra redaktörer.