Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

IPOS Svenskt trä- Innovationspotential för det biobaserade samhället

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - RISE, Samhällsbyggnad/Byggteknik
Bidrag från Vinnova 1 000 000 kronor
Projektets löptid augusti 2017 - september 2021
Status Avslutat

Syfte och mål

IPOS, Svenskt trä- InnovationsPOtential för det biobaserade Samhället, är ett koordineringsprojektet i det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation, Construction & Design. Det övergripande målet för IPOS:s fyra delprojekt har varit att öka förädlingsvärde på svenskt trä genom att utveckla innovativa behovsanpassade produkter och effektiva processer. Genom samverkan och kunskapsdelning har IPOS spridit resultat från utveckling av nya material, processer, produkter och arbetssätt som bidrar till att svenskt trä är ett konkurrenskraftigt material.

Resultat och förväntade effekter

IPOS har via nätverkande och gemensamt kunskapsspridande lyft fram bra exempel för intressenter och allmänheten. IPOS har presenterats i artiklar, konferenser, workshops, digital slutkonferens samt en gemensam rapport. Det leder till ökad kännedom och intresse för resultaten samt belyser behovet av utveckling av produkter av trä. Genom projekten blev kundkommunikation förbättrad, modernare design, en ökad säkerhet beträffande träprodukters egenskaper och det stärker trovärdigheten i konsumentledet och därigenom förbättras biobaserade produkters konkurrenskraft.

Upplägg och genomförande

Koordineringsprojektet IPOS, koordinator Karin Sandberg RISE, har tillsammans med fyra delprojektledare (DP) arbetat för ökat förädlingsvärde på svenskt trä från innovationer till materialval, processer och produktion till kundrelationer men delprojekten har fokuserat och tagit ett helhetsgrepp på olika delar i värdekedjan. DP 1. Design, produktutveckling & kommunikation, LiU DP 2. Behovsstyrd förädling av svenskt trä, LTU DP 3. Fasaden i staden Snabb, Snygg, Smart, RISE DP 4. Bärande utomhusträ, LTH

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 11 november 2021

Diarienummer 2017-03283

Statistik för sidan