Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Innovationsdriven vård och omsorg för multisjuka äldre

Diarienummer
Koordinator Linköpings universitet - Logistik- och kvalitetsutveckling
Bidrag från Vinnova 1 580 000 kronor
Projektets löptid september 2017 - december 2020
Status Avslutat

Syfte och mål

Huvudmålet i projektet var att utveckla Framtidens vårdavdelning samt bidar till en förbättrad samverkan i vårdkedjan för multisjuka äldre. Verksamhet på Framtidens vårdavdelning har etablerats i två områden, ett akut flöde med bevakning av patienter efter första bedömning på akuten och ett planerat med dagverksamhet för planerade behandlingar. Samverkansträffar mellan primärvården, lasarettet och den kommunal vård och omsorgen ledde till en ökad förståelse för varandras olika uppdrag och lagar och resulterade i konkreta förbättringar för såväl patienter som medarbetare.

Resultat och förväntade effekter

Projektet har bidragit till kunskap om hur vården för multisjuka äldre kan utvecklas i framtiden. Framtidens vårdavdelning har utvecklat och provat nya strategier, processer, arbetssätt samt digitala och tekniska hjälpmedel för att förbättra vården för multisjuka äldre och skapa mer attraktiva arbetsplatser. Projektet har även bidragit till kunskap om hur primärvård, specialiserad vård och kommunal vård- och omsorg kan samverka för att arbeta med förbättringar över organisationens gränser och utveckla mer samordnade och effektivare vårdkedjor.

Upplägg och genomförande

Projektet har varit ett gemensamt forsknings- och utvecklingsprojekt mellan Region Skåne, Trelleborgs kommun och Linköpings universitet. Projektet genomfördes enligt modellen för forskningssamverkan och interaktiv kunskapsbildning. Forskare har deltagit i pågående utvecklingsaktiviteter och utvecklat tillsammans med praktiker en forskningsbaserad kunskap och en praktiskt användbar kunskap som kunde direkt omsättas i utvecklingsarbete. Projektet byggde på flera cykler av utvecklingsinsatser, kartläggning, teoriinhämtning, datainsamling och utvärdering.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 16 februari 2021

Diarienummer 2017-02562

Statistik för sidan