Hälsosamma surdegsbröd från frysta degar med ny jästkultur och ny energieffektiv process

Diarienummer 2012-03612
Koordinator Sveriges lantbruksuniversitet - Institutionen för livsmedelsvetenskap
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid december 2012 - maj 2013
Status Avslutat

Syfte och mål

Målet med arbetet i projektform A är att formulera en detaljerad projektplan för innovationsprojektet ´Hälsosamma surdegsbröd från frysta degar med ny jästkultur och ny energieffektiv process´. Vi har tagit fram en detaljplan för en ansökan B. Under denna process har det visat sig att ytterligare ett bake-off koncept är intressant för den svenska livsmedelskedjan.

Resultat och förväntade effekter

Vi har gjort en projektplan och ett förslag till ett samarbetsavtal, inför en projekt B ansökan. Planen är modifierad enligt behovsägares önskemål, vilket förväntas ge ett ökat utnyttjande av framtida utvecklingsresultat. Vi har också testat en ny analys metod, micro-CT, tre-dimensionel röntgen av bulldegar under jästning. Man kan med denna metod följa bubbelutvecklingen vid jästning. Vi har också testat mjöl från en ny malningsteknik, som gör det möjligt att få andra fraktioner och nytt fullkornsmjöl.

Upplägg och genomförande

Vi har undersökt förutsättningarna och formulerat en detaljerad projektplan. Vi har noga gått igenom hela kedjan från val av ingredienser till konsumentperspektiv, det sistnämnda med erfarenheter från handeln. Ett samarbetsavtal, som reglerar villkor beträffande immateriella rättigheter, har tagits fram. Vi har haft flera telefonmöten, arbetsmöten samt workshop, med inbjudna inspirationstalare. Behovsägare har intervjuats vilket påverkat den nya detaljplanen B. Det har varit viktigt och givande att diskutera med behovsägare, så att vi fokuserar på efterfrågad områden.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat och innehållet är inte granskat av våra redaktörer.