Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Gråärtor - en oanvänd resurs i den nordiska gastronomin

Diarienummer
Koordinator Örebro universitet - Restaurang- och hotellhögskolan
Bidrag från Vinnova 491 485 kronor
Projektets löptid maj 2016 - november 2016
Status Avslutat

Syfte och mål

Målet var att utveckla en gråärtsbiff. För att uppnå målet har vi genomfört provmatlagning, sensoriska laborativa analyser, konsumentundersökningar och en workshop med en vinnare av årets kock. Målet var dessutom att odla gråärten Retrija i Sverige. För att uppnå målet har vi genomfört provodlingar på olika platser i Sverige. Vi har även på två platser (Östergötland och Öland) jämfört avkastning, proteininnehåll och mognadstider med ett stort antal ärtsorter.

Resultat och förväntade effekter

Förväntade effekter var att generera nya idéer vad gäller gråärtens gastronomiska användningsområden. I projektet har vi utvecklat en gråärtsfärs som går att använda i färsbaserade maträtter, t.ex. som biff eller korv. I projektet har vi även utvecklat en ny maträtt som är speciellt anpassad för denna gråärtsfärs. Förväntade effekter var dessutom uppförökning av gråärten Retrija. Gråärtan odlas ännu i liten skala i Sverige, 2016 får anses vara det år då odlingen verkligen startat.

Upplägg och genomförande

Upplägg och genomförande inbegrep sensoriska laborativa analyser, uppförökning av gråärtor, konsumenttester, förfining av produkten samt skörd och utvärdering av odling. Upplägget genomfördes som planerat. Workshop visades vara en effektiv metod för utveckling av recept och maträtt. Konsumenttester tog mer tid i anspråk men gav värdefull information från olika målgrupper. Provodlingarna visade gråärtens odlingsduglighet på olika platser i Sverige.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 maj 2017

Diarienummer 2016-02440

Statistik för sidan