Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Från problem till produkt- ackumulering av näringsämne i mikroalger

Diarienummer
Koordinator Sveriges Lantbruksuniversitet - Skogens biomaterial och teknologi
Bidrag från Vinnova 3 757 051 kronor
Projektets löptid november 2017 - december 2021
Status Avslutat

Syfte och mål

Syftet med detta projekt var att omvandla avfall och restströmmar som avloppsvatten och rökgaser till värdefulla produkter på ett miljömässigt hållbart sätt. Nordsvenska mikroalger odlades på lokala avloppsvatten och rökgaser för att producera biomassa. Mikroalgbiomassan har karakteriserats kemiskt; sedan har det framgångsrikt använts för produktion av biogödsel och biokol. En förstudie med standardmetoder, som till exempel Business Model Canvas, har utförts.

Resultat och förväntade effekter

Enstaka lokala algisolat och en naturlig polykultur växte mycket bra i stadsavloppsvatten med tillsats av rökgaser. Mikroalgbiogödsel lämpade sig väl som ersättning för konventionella näringsämnen vid odling av mikroorganismer, såsom en trådformig svamp, som har stor potential som fiskfoder. Resten av biomassa efter fraktioneringen användes för produktion av biokol. Mikroalgbiogödsel fungerade också mycket bra för odling av skogsträdsplantor. Dessa resultat har tydliga positiva miljöeffekter.

Upplägg och genomförande

Lokala isolat av mikroalger och en naturlig polykultur odlades i kommunalt avloppsvatten med tillsats av rökgaser (AP1). Algbiomassan karakteriserades kemiskt och den lämnades till AP 2 och 3. I AP2 fraktionerades mikroalger från AP1 till ett kväve- och fosforrikt biogödselmedel och en rest och försök med gödselmedel utfördes. I AP3 användes mikroalgbiomassa före och efter fraktionering för produktion av biokol i HTC-processen. AP4 genomförde en förstudie med de data som genererades i projektet.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 17 februari 2022

Diarienummer 2017-03301

Statistik för sidan