Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Forest residues for combined edible mushroom and biofuel production (comush)

Diarienummer
Koordinator Sveriges Lantbruksuniversitet - Institutionen för skogens biomaterial och teknologi
Bidrag från Vinnova 4 130 000 kronor
Projektets löptid september 2017 - februari 2021
Status Avslutat

Syfte och mål

Målet med detta projekt var att utveckla och utvärdera system och tekniska lösningar, dvs. förutsättningarna för att möjliggöra en integrerad industriell kedja för både ätlig svamp och biobränsleproduktion. Projektgruppen har lyckats hitta lösningar för att angripa problemen längs kedjan, såsom lämpliga svamparter och deras växande substrat, nödvändiga parametrar för pasteurisering och driftsförhållanden för enzymatisk omvandling av återvunnet använt substrat för produktion av biobränsle. Alla uppgifter är uppfyllda och vidare industriell utvecklingar initieras.

Resultat och förväntade effekter

Strategiet att integrera ätlig svamp- och bioetanolproduktion är sannolika. De bästa resultaten är från odling av Lentinula edodes i björks- och al-substrat där kvoten av kvärve och barken i substratet är optimala. Varmluftspasteurisering av substraten kan minska 60% energi och 65% CO2-utsläpp än ångautoklavering. Nya enheter och processer kommer att möjliggöra robotisering av svampproduktion. Fem akademiska publikationer och två patent genereras. En industriell utveckling inleds som syftar till en demonstrationsanläggning för svampindustrin i norra Sverige.

Upplägg och genomförande

För att nå målet med projektet studerades några ätliga svampar och trärester för svampavkastning, delignifiering av substrat och återvinning av använda substrat för etanol. Experiment vid laboratorier och industrianläggningar utfördes också. De utförda uppgifterna inkluderar WP1 Bestämning av substratrecept och process, WP2 Verifiering av pastöriseringsparametrar, WP3 Utvärdering av enzymatisk hydrolys på förbrukade substrat och WP4 Livscykelanalys. Umeå universitet, IVL, ProcessIT och nio SME företag är inblandade projektet.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 21 april 2021

Diarienummer 2017-02705

Statistik för sidan