Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 27 november kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 28 november kl 8:00.  

för att producera och äta mer klimatsmart.

Diarienummer
Koordinator CarbonCLoud
Bidrag från Vinnova 1 000 000 kronor
Projektets löptid november 2018 - juni 2020
Status Avslutat

Viktiga resultat som projektet gav

Målet var att ta fram ett webbaserat verktyg för att hjälpa livsmedelssektorn på ett enkelt sätt utföra klimatavtrycksberäkningar med hög precision i beräkningarna, för sina produkter. Samt att ta fram en affärsmodell som möjliggör för dem att utföra beräkningar i stor skala med uppdaterade data för kompletta produktportföljer. Projektet har varit framgångsrikt och har resulterat i den kommersiella tjänsten CarbonData som används av ett flertal aktörer i livsmedelssektorn.

Långsiktiga effekter som förväntas

Resultatet i det lilla perspektivet är att ett antal livsmedelsproducenter börjar få en god intern förståelse för sin klimatpåverkan och successivt beräknar sina sortiment. Några av dem har dessutom använt resultaten i marknadsföringssyfte, vilket tydligt hjälpt till att driva klimatfrågan framåt, i synnerhet runt livsmedel. Projektparten Oatly har varit mest aktiv i detta, men flera andra kunder till tjänsten har liknande kampanjer med klimatmärkning på gång. Förväntad effekt är att få livsmedelssektorn i stort att bli transparent med sin klimatpåverkan, på global nivå.

Upplägg och genomförande

Projektet har i princip följt planen i ansökan. Det har drivits genom ett antal workshops med användartester för hur verktyget kan fungera, först med pappersprototyper och sen med digitala prototyper i iterationer fram till en skarp produkt. Samtidigt har det skett ett kontinuerligt arbete runt att säkerställa de underliggande beräkningarna för att garantera den vetenskapliga exaktheten i varje beräkning.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 3 juli 2020

Diarienummer 2018-03564