elf@home

Diarienummer 2013-01444
Koordinator Umeå universitet - Institutionen för informatik
Bidrag från Vinnova 2 711 196 kronor
Projektets löptid juni 2013 - maj 2016
Status Avslutat

Syfte och mål

ELF@Home har utvecklat en prototyp för ett egenvårdsystem baserad på idén om självkontroll av hälsotillstånd och förbättrad kondition hemma, så att personer över 65 år kan fortsätta att vara friska. Lösningen består av en intelligent tjänsteplattform som hanterar scheman för motion och som är ansluten till användarens TV. Till den kopplas bärbara aktivitetssensorer, och en så kallad ´fitness box´. De individuella övningarna skapas och hanteras av personens formella vårdgivare. Det primära syftet uppnåddes under hela projektet och alla större mål med projektet var uppfyllda.

Resultat och förväntade effekter

Den huvudsakliga teknisk innovationen var en kombination av kundanpassade övningar och medicinsk övervakning. Den utvecklade fitnessboxen erbjuder möjlighet till både inomhus och utomhus övningar, vilka är anpassade till den äldre personen samtidigt som den är ansluten till en personlig medicinsk expert. Övningarna utförs hemma och i den närmaste omgivningen av den äldre. ELF @ Home har utvecklat en prototyp baserad på egenkontroll av hälsotillstånd och förbättrad kondition hemma för att göra det möjligt för äldre personer äldre än 65 år för att förbli friska.

Upplägg och genomförande

Fitnessboxen ELF@home utformades med nära användarmedverkan i alla stadier av design, konstruktion och test. Den testades av användare från Sverige och Spanien genom ett antal iterationer. Ett antal regelbundna möten anordnades med användarna som resulterade i specifikation av krav. Därefter testades funktionerna varefter de utvecklades. Resultatet blev ett fungerande system som övervakar självtest och föreslår en anpassad uppsättning av övningar som användaren utför framför TV: n och som kombineras med övervakade utomhusövningar.

Externa länkar

Projektet har en webbsite som beskriver projektet, partners och resultat.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat och innehållet är inte granskat av våra redaktörer.