Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Assisterad självläkning av utmattningsskador i metaller

Diarienummer
Koordinator Linköpings universitet - Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid november 2018 - november 2019
Status Avslutat

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet med projekt är att undersöka möjligheten att tillämpa olika metallurgiska processer som kan eliminera eller minimera utmattningsskador i metalliska material efter en tids användning. Processer som kan beskrivas som assisterad självläkning av utmattningsskador i metalliska material. Resultaten visar att ett väldigt vanligt material som 316L uppvisar mycket god förmåga att självläka utmattningsskada vid en viss specifik värmebehandling. Materialet återfår inte bara sin fulla livslängd utan är i många fall till och med något bättre än i sitt ursprungstillstånd.

Långsiktiga effekter som förväntas

Ett av de två studerade materialen uppvisade en god förmåga till assisterad självläkning om rätt typ av värmebehandling appliceras efter att en viss mängd delskada erhållits. Genom att utnyttja denna effekt i samband med återtillverkning av komponenter eller vid redan befintliga ordinarie serviceintervall skulle man kunna möjliggöra en mer kontinuerlig och förlängd användning av komponenter i metalliska material samt bidra till en effektivare process för återtillverkning. Detta vore gynnsamt ur miljösynpunkt och bidrar till en mer cirkulär ekonomi.

Upplägg och genomförande

Två material har studerats, ett rostfritt stål 316L i både kalldeformerat och upplösningsbehandlat tillstånd, samt ett nickelbasmaterial av typen Hastelloy X i upplösningsbehandlat tillstånd. Släta cylindriska provstavar med slipad och polerad midja har tillverkats och testats. Olika värmebehandlingar har applicerats för att se hur dessa påverkar materialens utmattningsegenskaper. Värmebehandlingarna har gjorts både direkt på otestat tillstånd men även efter att materialet har fått en viss mängd delskada efter avbruten utmattningsprovning.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 16 november 2018

Diarienummer 2018-04273