Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Sverige kan ta täten i den gröna omställningen

Publicerad: 24 mars 2023

Sverige kan som ledande innovationsland ta en tätposition i den gröna omställningen. Det var ett av budskapen under Sweden Innovation Days 2023 som gick av stapeln 21-23 mars. Energi- och näringsminister Ebba Busch och EU:s kommissionär för konkurrensfrågor Margrethe Vestager medverkande tillsammans med ett stort antal svenska och internationella talare.

Sweden Innovation Days är en internationell digital konferens som visar upp Sverige som innovationsland, som genomfördes för tredje gången. I år under rubriken ”Let’s enable innovation that makes a difference!” och som samlade fler än 4 000 deltagare från 94 länder.

Bland de många programpunkterna fanns hur vi säkrar framtidens energiförsörjning, omställningen till klimatneutrala och hållbara städer och den andra industriella revolutionen i norra Sverige.

Energi- och näringsminister Ebba Busch inledde konferensen med att tala om att det finns stora möjligheter med den gröna omställningen.

- Den gröna omställningen är en katalysator för innovation. På det sättet kommer vi kunna bygga hållbara samhällen och skapa hållbar tillväxt inom de planetära gränserna. För att lösa dessa komplexa utmaningar behöver vi nya typer av samarbeten mellan olika sektorer, vetenskapsgrenar och över geografiska gränser.

- Den svenska industrin leder vägen mot hållbarhet, skapar fossilfritt stål, storskalig batteriproduktion och innovativa elektriska fordon. De ser att investeringar i innovation och hållbarhet är bra för affärerna. Klimatnytta och konkurrenskraft går hand i hand, sa Ebba Busch.   

Margrethe Vestager, EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor talade på temat hur Europas innovationsförmåga och konkurrenskraft kan stärkas och lyfte fram Sverige som ett ledande innovationsland.

- Sverige rankas högre något annat land i European Innovations Scoreboard 2022 och presterar 136 procent av EU-genomsnittet.

Ett budskap var att innovationer behöver nå ut och göra nytta för befolkningen, Margrethe Vestager tog exemplet med trepunktsbältet, en svensk innovation som spreds och bidrog till att rädda många liv. 

- Idag är det samma sociala nytta som vi vill matcha med den nya europeiska innovationsagendan. Vårt jobb är att ta idéer till marknader, till människor. Mitt i klimatkrisen behöver vi också innovation som kan använda den fulla kraften från digitala teknologier för att förändra hur vi gör saker, att skifta från fossila bränslen för att skydda planetens resurser.

Under Sweden Innovation Days medverkade 89 svenska och internationella talare på huvudscenen. Medverkade gjorde bland andra infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson, EU-kommissionens chefsekonom Alexandr Hobza, och Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson.

Därutöver anordnades ett stort antal sidoevent, Vinnova arrangerade bland annat ett seminarium om hur ett hållbart system för plast kan skapas: Planetary Resources

Sweden Innovation Days arrangeras av Vinnova tillsammans med Formas, Energimyndigheten, AI Sweden, Business Sweden, Ignite Sweden och Swedish Incubators & Science Parks (SISP).

Inspelningen från arrangemanget går att ta del av här fram till den 11 april. 

Efter 11 april nås innehållet på denna webbplats: Past events | Sweden Innovation Days

Ta del av Energi- och näringsminister Ebba Buschs inledningstal

 

Senast uppdaterad 3 april 2023

Statistik för sidan