Sverige kraftsamlar för att flytta fram positionerna inom AI

Utvecklingen inom artificiell intelligens (AI) går rasande snabbt och har potential att leda till genomgripande förändringar i våra liv, i arbetslivet och för hela samhället.

Det handlar om att hitta lösningar på samhällsutmaningar inom alla områden. Hur kan AI hjälpa oss i utvecklingen inom miljö och hälsa? Kan AI lösa de samhällsutmaningar vi stå inför? Och vilka utvecklingsmiljöer och satsningar finns det inom AI i Sverige idag?

Regeringen har gett Vinnova ett tydligt uppdrag att undersöka hur Sverige kan accelerera innovationsarbetet på AI-området. På Vinnova pågår också ett arbete med att samla och publicera kunskap och material kring AI-utvecklingen i Sverige.

Aktuellt om våra AI-satsningar

I en färskt rapport har Vinnova sammanställt satsningar och innovationsmiljöer som jobbar aktivt med utveckling och tillämpningen av AI i Sverige.

AI-miljöer i Sverige

 

Lyssna på Vinnovas poddavsnitt om AI

Almedalen 2018: Hur kan Sverige bli ledande inom artificiell intelligens?

Lyssna på Vinnovas seminarium om artificell intelligens i Almedalen 2018.

Söker ni finansiering av ert AI-projekt?

De flesta utvecklingsområden berörs av AI idag. Du som jobbar med AI kan hitta erbjudanden som är mer allmänt inriktade och där AI kan ingå som ett verktyg att nå målen. Andra erbjudanden fokuserar helt på att utveckla AI som verktyg. Du hittar några exempel nedan. Tänk på att det bara ett litet urval så gå gärna vidare till söksidan för finansiering.

Exempel på AI-relaterad finansiering

Pågående AI-projekt som finanserieras av Vinnova

Här hittar du en lista med pågående AI-relaterade projekt som Vinnova finansierat. Eftersom AI berör nästan alla utvecklingsområden idag finansierar vi både projekt som är inriktade mot spetskompetens inom AI och projekt där AI används som ett verktyg att nå målet för projektet.

Finansiering av pågående AI-projekt

 

Frågor?

Har du frågor om satsningar inom artificell intelligens tveka inte att kontakta oss.

Daniel Rencrantz

Enhetschef

+46 8 473 31 84

Senast uppdaterad 7 juli 2019   |   Statistik för sidan