Information
Framtidens matsystem
Forskningen är tydlig och branschen är enig – matsystemet behöver transformeras för att bli hållbart för både människa och miljö. Sverige har stor potential att höja innovationsförmågan så att matsystemet bidrar till att vårda både miljön och människors hälsa, samtidigt som det försörjer oss med mat, jobb och livskvalitet.
Så vill vi bidra till ett hållbart matsystem
Idag kommer en tredjedel av hushållens klimatpåverkan från mat. Kosten ligger också bakom ökningen av flera vanliga folksjukdomar. Ett mer hållbart och hälsosamt matsystem kan bidra till att minska miljöpåverkan och samtidigt förebygga folksjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, cancer och diabetes. För att lyckas nå svenska och internationella hälso- och hållbarhetsmålen krävs innovation och samarbete på alla nivåer i samhället.
År 2023 utvecklade Vinnova en ny, långsiktig insats för att möta de system- och policyutmaningar som hindrar innovation och omställning på matområdet. Vi har döpt det till Ett nytt recept för matsystemet. Satsningen ska bidra till att nyckelaktörer tillsammans bygger kapacitet och förutsättningar för innovation och hållbarhet i den svenska livsmedelskedjan.
Ett nytt recept för matsystemet
Kalenderhändelser
Kontakt
Har du frågor om Vinnovas arbete med matsystem eller vill samarbeta med oss?
Senast uppdaterad 19 september 2025
Sidansvarig: Joanna Franzen