Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Framtidens matsystem

Forskningen är tydlig – matsystemet behöver transformeras för att bli hållbart för oss människor för planeten och för näringslivet. Sverige har stor potential att höja innovationsförmågan så att matsystemet bidrar till att vårda både miljön och människors hälsa, samtidigt som det försörjer oss med mat, jobb och livskvalitet.

Ett hållbart matsystem

Idag kommer en tredjedel av hushållens klimatpåverkan från mat. Kosten ligger också bakom ökningen av flera vanliga folksjukdomar. Ett mer hållbart och hälsosamt matsystem kan bidra till att minska miljöpåverkan och samtidigt förebygga folksjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, cancer och diabetes. För att lyckas nå svenska och internationella hälso- och hållbarhetsmål krävs innovation och samarbete på alla nivåer i samhället.

År 2023 utvecklade Vinnova en ny, långsiktig insats för att möta de system- och policyutmaningar som hindrar innovation och omställning inom matområdet. Vi har döpt det till Ett nytt recept för matsystemet. Satsningen ska bidra till att nyckelaktörer tillsammans bygger kapacitet och förutsättningar för innovation och hållbarhet i den svenska livsmedelskedjan.

Ett nytt recept för matsystemet

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att se videoklipp från YouTube. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Se videon på separat webbplats i separat fönster

Kontakt

Har du frågor om Vinnovas arbete med matsystem eller vill samarbeta med oss? 

Alexander Alvsilver

Områdesledare Framtidssäkert samhälle

+46 8 473 30 55

Missa ingenting - följ oss i våra nyhetsbrev och kanaler

Vi berättar om spännande innovationer, finansiering, evenemang och om hur din organisation kan bli mer innovativ.

Prenumerera på nyhetsbrev och följ oss i våra kanaler

Senast uppdaterad 26 september 2025

Sidansvarig: Joanna Franzen