Hur kan alla göra rätt men ändå blir det så fel!
Ja det kan man fråga sig? Mats Tyrstrup, docent vid Handelshögskolan i Stockholm och forskningsledare vid den akademiska tankesmedjan Leading Health Care håller ett lysande föredrag på temat Bättre samverkan i det offentliga gränslandet på vår lärträff nr 9. Systemsyn och mänskliga värden står i centrum, ett favoritämne hos mig.
Mats ger ett intressant helikopterperspektiv genom sina olika exempel på hur den lilla människan ”hamnar mellan stolarna” hos olika myndigheter. Detta trots att alla gör rätt utifrån ett systemperspektiv. Han menar att många sitter fast i strukturer och anser att problemen ligger någon annanstans.
Vi alla har något att lära oss när både hårda mjuka och mänskliga värden sammanstrålar.
Den mänskliga faktorn går aldrig att bortse ifrån. Även om ny teknologi och AI kan göra mycket, finns det vissa saker som människan fortfarande har patent på. Dessa är empati, sätta etiska och moraliska ramar på komplexa situationer, kreativitet, kritiskt tänkande och problemlösning. Dessa egenskaper är extremt viktiga för framtiden och framtidens ledare. AI handlar inte om att kopiera hur vi människor har gjort saker tidigare, utan om att hitta nya sätt att göra saker på. Automatisering ersätter inte människor, utan hjälper organisationer att ha människor på rätt plats och utföra mer värdeskapande arbetsuppgifter.
Se saker i ett helhetsperspektiv och tänka fritt utan fördomar samt hitta enande faktorer kan vara en väg bland många när vi talar om ökad samverkan.
Jag tänker på innovationscoachen Ulrika Lundins föreläsning om ”Användardriven innovation och Tjänstedesign” lärträff nr 8 att utveckla rätt saker utifrån användarens behov. Det gäller att få helhetsbilden att ta sig an komplexa utmaningar. Vilka aktörer påverkar vår helhet? Vad händer före, under och efter en utmaning? En mångfald av kompetenser hjälper oss att se helheten i våra system. Det är viktigt att våga kliva ur sina ”stuprörsstövlar” och börja se saker på ett nytt sätt, i en helhet. Funderingar - hur utvecklar vi inkluderande processer?
Mats talar vidare om relationsskrädderi där olika professioner, organisationer och kulturer möts. Olika intressenter och aktörer är en del av systemet och bör vara delaktiga i det livsviktiga utvecklingsarbetet. Mats menar att många myndigheter, företag och organisationer känns ” anorektiska”. Tid för slack och tid för reflektioner och uppföljningar saknas tyvärr ofta i jakten på effektivitet i vårt digitala samhälle. Många system är organisationsfokuserade där syftet ej alltid är rätt och man är upptagen av regelverk istället för effekter. Någon som känner igen sig?
Jag refererar till föreläsaren Lennart Wittberg, effektiv styrning lärträff nr 1 - Systemsyn, var är det och varför behövs det i myndighet. ”Det gäller att förstå systemet och det sitter i sättet att tänka på” sen kan du använda vilka metoder, verktyg eller modeller som passar in.
Att skapa en ”systermyndighet” för att utbyta erfarenheter mellan myndigheter och skapa samverkan är en utmärkt idé tycker jag! Eller varför inte kroka arm med Miljömålsrådet ….
Ordspråket ”nöden är uppfinningens moder”
All förändring börjar hos dig själv oavsett vem du är! Tillsammans kan vara en väg vilket har visat sig den senaste tiden när Coronapandemin har vänt in och ut på vår värld. Nedstängningar av samhällen till följd av den pågående Corona pandemin har lett till att de globala utsläppen av koldioxid har minskat under 2020. Regeringar använder både kortsiktiga krispaket och mer långsiktiga återstartspaket för att stimulera den samhällsekonomiska utvecklingen. Forskare på SMHI ska nu undersöka hur sådana stimulansåtgärder kan påverka klimatet. Detta kan ge kunskap som är värdefull för att hantera framtida samhällskriser.
Bland alla negativa konsekvenser Corona pandemin har fört med sig har det skapats oväntade innovativa idéer och samarbeten i systemen mellan gränser både lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Här är verkligen mål 17 Genomförande och partnerskap i Agenda 2030 mitt i prick där alla samlas för en hållbar värld rörande bl.a. systemfrågor, partnerskap mellan flera parter, kapacitetsuppbyggnad, handel, teknologi och data, övervakning och ansvarsskyldighet.
Vår efterföljande gruppdiskussion handlade mycket om kommunikation och dialog, att skapa tid för det goda samtalet. Vart tog den tiden vägen? Att skapa engagemang och tid för utvecklingsarbete och reflektion låter enkelt, men det enkla är ofta det svåra. Systematik i våra agendor för tid att tänka och reflektera tror jag behövs!
Irene Lundvik, samordnare Agenda 2030
Enheten för hållbar utveckling, Länsstyrelsen Gävleborg,
Last updated 13 January 2022
Leave a comment
You have chosen to disallow certain cookies and funtions on our website, such as commenting on blog posts. You can change your privacy settings at any time to allow these functions and get a better experience.
Change privacy settings